Pregled bibliografske jedinice broj: 596704
ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA
ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 596704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA
(ANALYSES OF BIOGENIC AMINES AND METALS IN WINES TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING AND GRAŠEVINA OF THE ILOK VINEYARDS)
Autori
Džajkić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
80
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Srečec, Siniša
Ključne riječi
AAS; biogeni amini; HPLC; metali; vino
(AAS; biogenic amines; GC; HPLC; metals; wine)
Sažetak
Određivanje biogenih amina u vinima je važno zbog njihove potencijalne toksičnosti za ljude kao i mogućnosti njihove upotrebe kao markera za određivanje kvalitete vina. Praćenjem koncentracije metalnih iona smanjuje se mogućnost destabilizacije vina i narušavanje njegovih senzorskih svojstava. Stoga su u ovom radu, pored osnovnih kemijskih analiza, u laboratoriju određene i koncentracije biogenih amina i metala i to u vinima Traminac, Rajnski rizling i Graševina (godina proizvodnje 2008., 2009., 2010., 2011.) Iločkog vinogorja, podregije Podunavlje. Biogeni amini određeni su metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s fluorescentnom detekcijom uz uporabu OPA reagensa kao derivatizirajućeg sredstva. Za određivanje metala korištena je metoda atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su količine jabučne kiseline, mliječne kiseline, octene kiseline, glicerola i etanola, a koncentracija etanola određena je i plinskom kromatografijom (GC). Laboratorijskim kemijskim analizama određena je količina slobodnog, vezanog i ukupnog sumpora, etanola, ukupnih i hlapivih kiselina te reducirajućih šećera. Sve korištene metode su pokazale zadovoljavajuće rezultate u količini sastojaka u vinu. Prema razlikama na osnovi provedenih statističkih analiza t-testa za vezane uzorke i t-testa za nevezane uzorke uz prethodni F-test, može se zaključiti da su variranja u količini biogenih amina između sorti u proizvodnim godinama 2008. - 2011. manja od variranja unutar sorti u istim proizvodnim godinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb