Pregled bibliografske jedinice broj: 596697
Utjecaj octenih bakterija na proizvodnju vina
Utjecaj octenih bakterija na proizvodnju vina, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 596697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj octenih bakterija na proizvodnju vina
(The role of acetic acid bacteria in wine production)
Autori
Obradović, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
kvarenje; octene bakterije; vino
(acetic acid bacteria; spoilage; wine)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je analizirati karakteristike octenih bakterija, od građe stanice do metabolizma samih bakterija. Objašnjen je povijesni tijek razvoja taksonomije octenih bakterija samim razvojem naprednijih laboratorijskih tehnika analize, od morfoloških obilježja do molekulskih i do razine gena čime danas razlikujemo različite sojeve. Objašnjen je postepeni rast različitih vrsta octenih bakterija, od grožđa do završnog proizvoda, vina, kao i utjecaj različitih okolišnih, kemijskih, fizioloških uvjeta na prisutnost i rast octenih bakterija. Također su opisane interakcije octenih bakterija sa drugim mikroorganizmima u moštu i vinu. Navedene su i promjene koje nastaju u vinu kao posljedica rasta i metabolizma octenih bakterija kao i njihov pozitivan i negativan utjecaj na okus i miris krajnjeg proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)