Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 596660

Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata


Varžić, Andrea
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 596660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata
(Effect of moisture content on preoperties of corn grits extrudates)

Autori
Varžić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.10

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
kukuruzna krupica ; ekstruzija ; vlažnost
(corn grits ; extrusion ; moisture content)

Sažetak
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda.Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 ºC, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojsta. Uzorci ekstrudirani pri nižem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 4:1, imali su veći dijametar (de) i ekspanzijski omjer (EO). Nasipna masa ekstrudata veća je kod uzoraka ekstrudiranih pri vlažnosti 20% i konfiguraciji puža 1:1. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja viskoznosti vrha. „Setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji. Veću tvrdoću i manju lomljivost imali su uzorci ekstrudirani pri višem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 1:1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Varžić, Andrea
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Varžić, A. (2012) 'Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Var\v{z}i\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {kukuruzna krupica, ekstruzija, vla\v{z}nost}, title = {Utjecaj vla\v{z}nosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata}, keyword = {kukuruzna krupica, ekstruzija, vla\v{z}nost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Var\v{z}i\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {corn grits, extrusion, moisture content}, title = {Effect of moisture content on preoperties of corn grits extrudates}, keyword = {corn grits, extrusion, moisture content}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font