Pregled bibliografske jedinice broj: 596660
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 596660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva
ekstrudata
(Effect of moisture content on preoperties of corn
grits extrudates)
Autori
Varžić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2012
Stranica
35
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
kukuruzna krupica ; ekstruzija ; vlažnost
(corn grits ; extrusion ; moisture content)
Sažetak
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda.Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzna krupica vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN pri temperaturnom profilu 135/170 ºC, uz upotrebu puževa konfiguracije 4:1 i 1:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojsta. Uzorci ekstrudirani pri nižem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 4:1, imali su veći dijametar (de) i ekspanzijski omjer (EO). Nasipna masa ekstrudata veća je kod uzoraka ekstrudiranih pri vlažnosti 20% i konfiguraciji puža 1:1. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja viskoznosti vrha. „Setback“ vrijednosti pokazuju da su neekstrudirani uzorci kukuruzne krupice najskloniji retrogradaciji. Veću tvrdoću i manju lomljivost imali su uzorci ekstrudirani pri višem sadržaju vlage te upotrebom puža konfiguracije 1:1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)