Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 59666

Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke


Hegedušić, Vesna; Herceg, Zoran; Rimac, Suzana
Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratnik, Ljubica (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 40-41 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 59666 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke
(Thermophysical properties of model whey protein concentrate solutions)

Autori
Hegedušić, Vesna ; Herceg, Zoran ; Rimac, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Mljekarstvo / Tratnik, Ljubica - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 40-41

Skup
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
termofizička svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
(Thermophysical properties; whey proteins concentrate; hydrocolloids)

Sažetak
Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa smrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% i 80%-tnim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (guar, amidirani pektin, karboksimetilceluloza, karagen i inulin). Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom nekoliko odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati istraživanja pokazuju da dodatak i vrsta hidrokoloida znatno utječu na temperature smrzavanja, entalpiju i specifičnu toplinu pri čemu su izraziti učinak na navedena termofizička svojstva imali karboksimetilceluloza i guar dok je najmanji učinak imao inulin. Pokazalo se da izračunate vrijednosti specifične topline ovise o upotrebljenom matematičkom modelu, te da je za njihovo izračunavanje potrebno uzeti u obzir sastav uzorka i specifičnu toplinu svake pojedine komponente.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hegedušić, Vesna; Herceg, Zoran; Rimac, Suzana
Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratnik, Ljubica (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 40-41 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Hegedušić, V., Herceg, Z. & Rimac, S. (2000) Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke. U: Tratnik, L. (ur.)Mljekarstvo.
@article{article, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Herceg, Zoran and Rimac, Suzana}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {40-41}, keywords = {termofizi\v{c}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi}, title = {Termofizi\v{c}ka svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke}, keyword = {termofizi\v{c}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Herceg, Zoran and Rimac, Suzana}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {40-41}, keywords = {Thermophysical properties, whey proteins concentrate, hydrocolloids}, title = {Thermophysical properties of model whey protein concentrate solutions}, keyword = {Thermophysical properties, whey proteins concentrate, hydrocolloids}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font