Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 596653

Utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata


Vračević, Ružica
Utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 596653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata
(Effect of moisture content on properties of semolina extrudates)

Autori
Vračević, Ružica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.10

Godina
2012

Stranica
36

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
ekstruzija ; pšenična krupica ; vlažnost
(extrusion ; wheat grits ; moisture content)

Sažetak
Ekstruzija je suvremeni postupak obrade različitih vrsta sirovina i proizvodnje širokog spektra prehrambenih proizvoda, pri čemu se kao osnovna sirovina često koristi pšenična krupica. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata. Pšenična krupica (Griz) vlažnosti 15% i 20% ekstrudirana je na jednopužnom ekstruderu Do-Coder, Brabender 19/20 DN, GmbH, Duisburg, Njemačka pri temperaturnom profilu 135/170 °C, uz primjenu puža konfiguracije 4:1. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna, kemijska i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Istraživanjem je utvrđeno da je ekspanzijski omjer bio veći kod ekstruzije pri većem sadržaju vlage. Nasipna masa bila je veća kod ekstruzije pšenične krupice pri nižem sadržaju vlage. Uzorci ekstrudirani pri većoj vlažnosti imali su veću tvrdoću, dok sadržaj vlage nije imao utjecaja na lomljivost ekstrudata. Moć upijanja povećala se nakon ekstruzije, pri čemu je do većeg povećanja došlo kod pšenične krupice ekstrudirane pri većem sadržaju vlage. Ekstruzija je imala utjecaj na reološka svojstva pšenične krupice te je došlo do povećanja vrijednosti viskoznosti vrha, ali bez statistički značajne razlike između neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Sadržaj masti se smanjio nakon procesa ekstruzije, ali na sadržaj pepela pšenične krupice ekstruzija nije imala utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vračević, Ružica
Utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vračević, R. (2012) 'Utjecaj vlažnosti pšenične krupice na svojstva ekstrudata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vra\v{c}evi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {ekstruzija, p\v{s}eni\v{c}na krupica, vla\v{z}nost}, title = {Utjecaj vla\v{z}nosti p\v{s}eni\v{c}ne krupice na svojstva ekstrudata}, keyword = {ekstruzija, p\v{s}eni\v{c}na krupica, vla\v{z}nost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vra\v{c}evi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {extrusion, wheat grits, moisture content}, title = {Effect of moisture content on properties of semolina extrudates}, keyword = {extrusion, wheat grits, moisture content}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font