Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 596165

Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj


Hudek, Kristina
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 596165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj
(Production of fruit vegetable seedlings for soilless culture)

Autori
Hudek, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
rajčica; paprika; krastavac; kamena vuna; hranjiva otopina
(tomato; pepper; cucumber; rockwool; nutrient solution)

Sažetak
U hidroponskom uzgoju plodovitog povrća se primjenjuje uzgoj iz presadnica. Sjetva sjemena se obavlja u čepove ili kockice kamene vune. Biljčice se u fazi razvijenih kotiledonskih i prvog pravog lista pikiraju u blokove kamene vune, brida 7, 5 ili 10 cm. Ovisno o veličini bloka i uzgajanoj kulturi, u blok se pikira jedna ili dvije biljčice. Tijekom proizvodnje, blokovi se razmiču kako bi se spriječilo zasjenjivanje i izduživanje biljaka u uvjetima slabog osvjetljenja. Za fertirigaciju se primjenjuje hranjiva otopina odgovarajućeg sastava, pH- i EC-vrijednosti. Hidroponska proizvodnja najčešće ima karakteristike rane proljetne proizvodnje, zbog čega se presadnice proizvode tijekom zimskog perioda u grijanim zaštićenim prostorima. Grijanje zaštićenog prostora se nastavlja i nakon sadnje, sve dok vanjske temperature ne postanu optimalne za rast i razvoj. Budući da se proizvodnja presadnica odvija u vrijeme kratkih dana sa malo sunčanih sati, poželjno je koristiti dopunsko osvjetljenje, kako bi se uz optimalne temperaturne uvjete postigli i optimalni svjetlosni uvjeti. Ako su temperatura zaštićenog prostora i količina svjetla u nesrazmjeru (visoka temperatura i nizak intenzitet svjetlosti) dolazi do nepoželjnog izduživanja presadnica. U modernim objektima je uz navedene vegetacijske čimbenike moguće regulirati i relativnu vlagu zraka te koncentraciju CO2. Samo se osiguravanjem optimalnih uvjeta za rast i razvoj mogu proizvesti kvalitetne presadnice. Ovisno o uzgajanoj kulturi, proizvodnja presadnica traje između 4 i 8 tjedana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hudek, Kristina
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hudek, K. (2012) 'Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hudek, Kristina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {raj\v{c}ica, paprika, krastavac, kamena vuna, hranjiva otopina}, title = {Proizvodnja presadnica plodovitog povr\'{c}a za hidroponski uzgoj}, keyword = {raj\v{c}ica, paprika, krastavac, kamena vuna, hranjiva otopina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hudek, Kristina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {tomato, pepper, cucumber, rockwool, nutrient solution}, title = {Production of fruit vegetable seedlings for soilless culture}, keyword = {tomato, pepper, cucumber, rockwool, nutrient solution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font