Pregled bibliografske jedinice broj: 596165
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 596165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja presadnica plodovitog povrća za hidroponski uzgoj
(Production of fruit vegetable seedlings for soilless culture)
Autori
Hudek, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
rajčica; paprika; krastavac; kamena vuna; hranjiva otopina
(tomato; pepper; cucumber; rockwool; nutrient solution)
Sažetak
U hidroponskom uzgoju plodovitog povrća se primjenjuje uzgoj iz presadnica. Sjetva sjemena se obavlja u čepove ili kockice kamene vune. Biljčice se u fazi razvijenih kotiledonskih i prvog pravog lista pikiraju u blokove kamene vune, brida 7, 5 ili 10 cm. Ovisno o veličini bloka i uzgajanoj kulturi, u blok se pikira jedna ili dvije biljčice. Tijekom proizvodnje, blokovi se razmiču kako bi se spriječilo zasjenjivanje i izduživanje biljaka u uvjetima slabog osvjetljenja. Za fertirigaciju se primjenjuje hranjiva otopina odgovarajućeg sastava, pH- i EC-vrijednosti. Hidroponska proizvodnja najčešće ima karakteristike rane proljetne proizvodnje, zbog čega se presadnice proizvode tijekom zimskog perioda u grijanim zaštićenim prostorima. Grijanje zaštićenog prostora se nastavlja i nakon sadnje, sve dok vanjske temperature ne postanu optimalne za rast i razvoj. Budući da se proizvodnja presadnica odvija u vrijeme kratkih dana sa malo sunčanih sati, poželjno je koristiti dopunsko osvjetljenje, kako bi se uz optimalne temperaturne uvjete postigli i optimalni svjetlosni uvjeti. Ako su temperatura zaštićenog prostora i količina svjetla u nesrazmjeru (visoka temperatura i nizak intenzitet svjetlosti) dolazi do nepoželjnog izduživanja presadnica. U modernim objektima je uz navedene vegetacijske čimbenike moguće regulirati i relativnu vlagu zraka te koncentraciju CO2. Samo se osiguravanjem optimalnih uvjeta za rast i razvoj mogu proizvesti kvalitetne presadnice. Ovisno o uzgajanoj kulturi, proizvodnja presadnica traje između 4 i 8 tjedana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)