Pregled bibliografske jedinice broj: 595850
Antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta kadulje
Antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta kadulje, 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 595850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta kadulje
(Antioxidant profile of sage phenolic extract)
Autori
Jelavić-Šako, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
53
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Skroza, Danijela
Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
(sage; phenolic compounds; antioxidant activity)
Sažetak
Fenolni spojevi su najvažnija grupa sekundarnih biljnih metabolita. Prisutni su u svim biljnim organima (sjemenkama, koži ili kori voća, lišću i cvijeću) i imaju veoma važnu ulogu u održavanju i zaštiti pojedinih životnih funkcija biljke. Članovi ove mnogobrojne i po kemijskoj strukturi raznolike grupe fitokemikalija, poznati po svom značaju u održavanju i zaštiti životnih funkcija biljke, imaju antipatogenu aktivnost, djeluju kao prirodni antibiotici, prirodni pesticidi, štite biljno tkivo od ultraljubičastog zračenja, te osiguravaju bolju propusnost stanične stijenke prema vodi, plinovima i gradivnim tvarima. U ovom diplomskom radu ispitan je fenolni i antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta dalmatinske kadulje (Salvia officinalis L.). Ekstraktu kadulje istražen je sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, flavona, flavonola i flavana te su mu testirana antioksidacijska svojstava, pri čemu su korištene dvije metode. FRAP (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power) metodom se određuje redukcijska sposobnost uzorka dok se druga metoda temelji na učinkovitost uzorka u gašenju molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazila (DPPH). Analizirani vodeni ekstrakt kadulje je bogat izvor fenolnih spojeva, a u skladu s tim je pokazao izuzetno dobra antioksidacijska svojstva (redukcijsku sposobnost i sposobnost u gašenju molekula slobodnog radikala).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split