Pregled bibliografske jedinice broj: 595317
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača
(Preparation and evaluation of antiradical efficacy of roasted carob flower extracts)
Autori
Ćoza Saršon, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2012
Stranica
71
Mentor
Jug, Mario
Neposredni voditelj
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
rogač; polifenoli; antiradikalna učinkovitost; sušenje raspršivanjem; liofilizacija
(carob; polyphenols; antiradical efficacy; liophilization; spray-drying)
Sažetak
Posljednjih godina intenzivno se istražuje uporaba antioksidanasa u prevenciji bolesti, degenerativnih promjena koje prate starenje organizma i smanjenju toksičnih učinaka terapija već postojećih bolesti. Dodatnim unosom antioksidansa putem hrane želi se dati potpora staničnom obrambenom mehanizmu u održavanju stanja homeostaze. Zbog visokog sadržaja bioaktivnih supstancija, ponajprije polifenola, rogač ima veliki potencijal u razvoju nove funkcionalne hrane i dodataka prehrani. Cilj je ovog rada bio ispitati utjecaj različitih vrsti i koncentracija pomoćnih tvari (manitola, β-i γ- ciklodekstrina) na udio polifenola i antiradikalnu učinkovitost tekućih i suhih esktrakta tostiranog brašna rogača. Suhi ekstrakti pripremljeni su liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. Ukupni sadržaj polifenola u tekućim i suhim ekstraktima određen je Folin-Ciocalteu metodom, a njihova antiradikalna učinkovitost TEAC (ABTS) metodom. Dobiveni rezultati pokazuju značaj udio bioaktivnih supstancija u tekućim i suhim ekstraktima. Najveće vrijednosti sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti dobivene su za tekući ekstrakt bez ekscipijensa, no u procesu sušenja tekućeg esktrakta ove vrijednosti se znatno smanjuju. Dodatkom pomoćnih tvari smanjuje se ekstrakcija polifenola u tekućim esktraktima, ali je uočen njihov protektivan učinak na bioaktivne sastavnice tijekom postupaka liofilizacije i sušenja raspršivanjem . Vrijednosti antiradikalne učinkovitosti tekućih ekstrakata s pomoćnim tvarima su ostale na razini ekstrakta pripremljenih bez pomoćnih tvari što ukazuje da polifenoli nisu jedine bioaktivne supstancije prisutne u rogaču. U većini slučajeva porast koncentracije ekscipijensa prati porast sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti suhih ekstrakata te je suprotan učinak uočen samo za raspršivanjem osušene ekstrakte s manitolom. Usporedbom prijenosa udjela polifenola i antiradikalne učinkovitosti te iskorištenja metode uočena je neupitna prednost liofilizacije pri očuvanju strukture i antioksidativnog djelovanja bioaktivnih supstancija ekstrakata tostiranog brašna rogača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061117-1244 - Terapijski nanosustavi (Filipović-Grčić, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb