Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595317

Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača


Ćoza Saršon, Dino
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 595317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača
(Preparation and evaluation of antiradical efficacy of roasted carob flower extracts)

Autori
Ćoza Saršon, Dino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2012

Stranica
71

Mentor
Jug, Mario

Neposredni voditelj
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač; polifenoli; antiradikalna učinkovitost; sušenje raspršivanjem; liofilizacija
(carob; polyphenols; antiradical efficacy; liophilization; spray-drying)

Sažetak
Posljednjih godina intenzivno se istražuje uporaba antioksidanasa u prevenciji bolesti, degenerativnih promjena koje prate starenje organizma i smanjenju toksičnih učinaka terapija već postojećih bolesti. Dodatnim unosom antioksidansa putem hrane želi se dati potpora staničnom obrambenom mehanizmu u održavanju stanja homeostaze. Zbog visokog sadržaja bioaktivnih supstancija, ponajprije polifenola, rogač ima veliki potencijal u razvoju nove funkcionalne hrane i dodataka prehrani. Cilj je ovog rada bio ispitati utjecaj različitih vrsti i koncentracija pomoćnih tvari (manitola, β-i γ- ciklodekstrina) na udio polifenola i antiradikalnu učinkovitost tekućih i suhih esktrakta tostiranog brašna rogača. Suhi ekstrakti pripremljeni su liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. Ukupni sadržaj polifenola u tekućim i suhim ekstraktima određen je Folin-Ciocalteu metodom, a njihova antiradikalna učinkovitost TEAC (ABTS) metodom. Dobiveni rezultati pokazuju značaj udio bioaktivnih supstancija u tekućim i suhim ekstraktima. Najveće vrijednosti sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti dobivene su za tekući ekstrakt bez ekscipijensa, no u procesu sušenja tekućeg esktrakta ove vrijednosti se znatno smanjuju. Dodatkom pomoćnih tvari smanjuje se ekstrakcija polifenola u tekućim esktraktima, ali je uočen njihov protektivan učinak na bioaktivne sastavnice tijekom postupaka liofilizacije i sušenja raspršivanjem . Vrijednosti antiradikalne učinkovitosti tekućih ekstrakata s pomoćnim tvarima su ostale na razini ekstrakta pripremljenih bez pomoćnih tvari što ukazuje da polifenoli nisu jedine bioaktivne supstancije prisutne u rogaču. U većini slučajeva porast koncentracije ekscipijensa prati porast sadržaja polifenola i antiradikalne učinkovitosti suhih ekstrakata te je suprotan učinak uočen samo za raspršivanjem osušene ekstrakte s manitolom. Usporedbom prijenosa udjela polifenola i antiradikalne učinkovitosti te iskorištenja metode uočena je neupitna prednost liofilizacije pri očuvanju strukture i antioksidativnog djelovanja bioaktivnih supstancija ekstrakata tostiranog brašna rogača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061117-1244 - Terapijski nanosustavi (Filipović-Grčić, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)

Avatar Url Mario Jug (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćoza Saršon, Dino
Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Ćoza Saršon, D. (2012) 'Priprema i vrednovanje antiradikalne učinkovitosti ekstrakata tostiranog brašna rogača', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}oza Sar\v{s}on, Dino}, year = {2012}, pages = {71}, keywords = {roga\v{c}, polifenoli, antiradikalna u\v{c}inkovitost, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, liofilizacija}, title = {Priprema i vrednovanje antiradikalne u\v{c}inkovitosti ekstrakata tostiranog bra\v{s}na roga\v{c}a}, keyword = {roga\v{c}, polifenoli, antiradikalna u\v{c}inkovitost, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}oza Sar\v{s}on, Dino}, year = {2012}, pages = {71}, keywords = {carob, polyphenols, antiradical efficacy, liophilization, spray-drying}, title = {Preparation and evaluation of antiradical efficacy of roasted carob flower extracts}, keyword = {carob, polyphenols, antiradical efficacy, liophilization, spray-drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font