Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595272

Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane


Bolarić, Margareta
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 595272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane
(The impact of relation beetween food prices and energy density on diet quality)

Autori
Bolarić, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2012

Stranica
44

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
energetska gustoća; cijena; pretilost; voće i povrće
(energy density; price; obesity; fruits and vegetables)

Sažetak
Prehrana bogata namirnicama niske energetske gustoće, kao što su voće i povrće, povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani, dok je hrana visoke energetske gustoće, ona bogata šećerom i mastima, jeftinija i pristupačnija, ali je povezana s rizikom od pretilosti i raznih kroničnih bolesti. Cilj ovog rada bio je prikupiti podatke o cijeni hrane niske i visoke energetske gustoće i pokazati kako cijena i ekonomska dostupnost hrane imaju utjecaj na odabir hrane i zdravlje potrošača. Podaci o cijeni i energetskog gustoći su prikupljeni u tri trgovine na području grada Zagreba za ukupno 137 sirovih namirnica i industrijskih proizvoda. Rezultati pokazuju da je hrana niske skuplja od one visoke energetske gustoće (npr. 1000 kcal iz zelenih tikvica (15 kcal/100 g) košta 124, 20 kn, a 1000 kcal iz kiselog vrhnja (138 kcal/100 g) košta 13, 99 kn). Utvrđena je negativna korelacija (r=-0, 40 ; p<0, 001) između energetske gustoće (kcal/100 g) i cijene 1000 kcal. Potrebno je osmisliti strategije kojima bi se cijena hrane niske energetske gustoće smanjila, kako bi se potaknuo njen unos i poboljšala kvaliteta prehrane, a time i zdravlje potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bolarić, Margareta
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bolarić, M. (2012) 'Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bolari\'{c}, Margareta}, year = {2012}, pages = {44}, keywords = {energetska gusto\'{c}a, cijena, pretilost, vo\'{c}e i povr\'{c}e}, title = {Utjecaj odnosa cijene i energetske gusto\'{c}e hrane na kvalitetu prehrane}, keyword = {energetska gusto\'{c}a, cijena, pretilost, vo\'{c}e i povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bolari\'{c}, Margareta}, year = {2012}, pages = {44}, keywords = {energy density, price, obesity, fruits and vegetables}, title = {The impact of relation beetween food prices and energy density on diet quality}, keyword = {energy density, price, obesity, fruits and vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font