Pregled bibliografske jedinice broj: 595272
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane
(The impact of relation beetween food prices and energy density on diet quality)
Autori
Bolarić, Margareta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
44
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
energetska gustoća; cijena; pretilost; voće i povrće
(energy density; price; obesity; fruits and vegetables)
Sažetak
Prehrana bogata namirnicama niske energetske gustoće, kao što su voće i povrće, povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani, dok je hrana visoke energetske gustoće, ona bogata šećerom i mastima, jeftinija i pristupačnija, ali je povezana s rizikom od pretilosti i raznih kroničnih bolesti. Cilj ovog rada bio je prikupiti podatke o cijeni hrane niske i visoke energetske gustoće i pokazati kako cijena i ekonomska dostupnost hrane imaju utjecaj na odabir hrane i zdravlje potrošača. Podaci o cijeni i energetskog gustoći su prikupljeni u tri trgovine na području grada Zagreba za ukupno 137 sirovih namirnica i industrijskih proizvoda. Rezultati pokazuju da je hrana niske skuplja od one visoke energetske gustoće (npr. 1000 kcal iz zelenih tikvica (15 kcal/100 g) košta 124, 20 kn, a 1000 kcal iz kiselog vrhnja (138 kcal/100 g) košta 13, 99 kn). Utvrđena je negativna korelacija (r=-0, 40 ; p<0, 001) između energetske gustoće (kcal/100 g) i cijene 1000 kcal. Potrebno je osmisliti strategije kojima bi se cijena hrane niske energetske gustoće smanjila, kako bi se potaknuo njen unos i poboljšala kvaliteta prehrane, a time i zdravlje potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)