Pregled bibliografske jedinice broj: 59515
Usporedba fizikalno-kemijskih i senzornih promjena tijekom proizvodnje acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
Usporedba fizikalno-kemijskih i senzornih promjena tijekom proizvodnje acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka, 1996., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 59515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba fizikalno-kemijskih i senzornih promjena tijekom proizvodnje acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
(Comparation of physico-chemical and sensory changes during acidophilic fermentation of goat and cow milk)
Autori
Petrušić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
1996
Stranica
84
Mentor
Novaković, Predrag
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; fermentacija; fizikalno-kemijska svojstva; reološka svojstva; senzorsko ocjenjivanje
(goat and cow acidophilus milk; physico-chemical properties; rheological properties; sensory analysis)
Sažetak
Ovim radom željelo se ukazati na razlike i prednosti acidofilnog kozjeg pred acidofilnim kravljim mlijekom, te na mogućnosti povoljnog djelovanja ovog proizvoda na ljudski organizam. Kozje mlijeko pokazalo se kao pogodnija podloga za razvoj acidofilne kulture od kravljeg mlijeka. Acidofilno kozje mlijeko imalo je bolja organoleptička svojstva, jednoličniji gruš uz znatno manje izdvajanje sirutke u odnosu na acidofilno kravlje mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija