Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 595098

TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE


Korićan, Martina
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 595098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE
(THERMAL INACTIVATION OF Brettanomyces/Dekkera YEAST AND SPECIFIC SELECTIVE MEDIUM DEVELOPMENT)

Autori
Korićan, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
49.

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
Brettanomyces; kvasac; selektivna podloga; termička inaktivacija; vino
(Brettanomyces; selective medium; thermal inactivation; yeast; wine)

Sažetak
U ovom radu su provedena istraživanja termičke inaktivacije kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera. Proučavan je utjecaj temperature od 50˚C, 55˚C i 60˚C, na mješovitu kulturu kvasca dobivenu submerznom propagacijom. Istraživanje je pokazalo da temperature 50˚C i 55˚C ne utjeću znatno na inaktivaciju, dok je pri 60˚C došlo do inaktivacije mješovite kulture kvasca iz roda Brettanomyces. D-vrijednosti su pokazale da se povećanjem temperature smanjuje rezistentnost kvasaca. Drugi dio istraživanja je obuhvatio razvoj specifične selektivne podloge za izolaciju i identifikaciju kvasaca Brettanomyces/Dekkera iz različitih uzoraka vina. Podloga sadržava inhibitore koji spriječavaju rast kontaminanata. Protiv bakterijskog rasta korišten je ampicilin (10, 0 mg/L), a za suzbijanje Saccharomyces vrsta cikloheksimid (30, 0 mg/L). Kao dodatni marker detekcije odabrana je p-kumarinska kiselina koju kvasac Brettanomyces koristi u sintezi 4-etilfenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Korićan, Martina
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Korićan, M. (2009) 'TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kori\'{c}an, Martina}, year = {2009}, pages = {49.}, keywords = {Brettanomyces, kvasac, selektivna podloga, termi\v{c}ka inaktivacija, vino}, title = {TERMI\v{C}KA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFI\v{C}NE SELEKTIVNE PODLOGE}, keyword = {Brettanomyces, kvasac, selektivna podloga, termi\v{c}ka inaktivacija, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kori\'{c}an, Martina}, year = {2009}, pages = {49.}, keywords = {Brettanomyces, selective medium, thermal inactivation, yeast, wine}, title = {THERMAL INACTIVATION OF Brettanomyces/Dekkera YEAST AND SPECIFIC SELECTIVE MEDIUM DEVELOPMENT}, keyword = {Brettanomyces, selective medium, thermal inactivation, yeast, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font