Pregled bibliografske jedinice broj: 595098
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TERMIČKA INAKTIVACIJA KVASACA IZ RODA Brettanomyces/Dekkera I RAZVOJ SPECIFIČNE SELEKTIVNE PODLOGE
(THERMAL INACTIVATION OF Brettanomyces/Dekkera YEAST AND SPECIFIC SELECTIVE MEDIUM DEVELOPMENT)
Autori
Korićan, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
49.
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
Brettanomyces; kvasac; selektivna podloga; termička inaktivacija; vino
(Brettanomyces; selective medium; thermal inactivation; yeast; wine)
Sažetak
U ovom radu su provedena istraživanja termičke inaktivacije kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera. Proučavan je utjecaj temperature od 50˚C, 55˚C i 60˚C, na mješovitu kulturu kvasca dobivenu submerznom propagacijom. Istraživanje je pokazalo da temperature 50˚C i 55˚C ne utjeću znatno na inaktivaciju, dok je pri 60˚C došlo do inaktivacije mješovite kulture kvasca iz roda Brettanomyces. D-vrijednosti su pokazale da se povećanjem temperature smanjuje rezistentnost kvasaca. Drugi dio istraživanja je obuhvatio razvoj specifične selektivne podloge za izolaciju i identifikaciju kvasaca Brettanomyces/Dekkera iz različitih uzoraka vina. Podloga sadržava inhibitore koji spriječavaju rast kontaminanata. Protiv bakterijskog rasta korišten je ampicilin (10, 0 mg/L), a za suzbijanje Saccharomyces vrsta cikloheksimid (30, 0 mg/L). Kao dodatni marker detekcije odabrana je p-kumarinska kiselina koju kvasac Brettanomyces koristi u sintezi 4-etilfenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija