Pregled bibliografske jedinice broj: 595091
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA RAST KVASACA IZ RODA BRETTANOMYCES
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA RAST KVASACA IZ RODA BRETTANOMYCES, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA RAST KVASACA IZ RODA BRETTANOMYCES
(THE INFLUENCE OF ULTRASOUND ON THE GROWTH OF BRETTANOMYCES SPP.)
Autori
Buzjak, Sebastijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
kvarenje vina; Brettanomyces; ultrazvuk
(wine spoilage; Brettanomyces; ultrasound)
Sažetak
Kvasac Brettanomyces je značajan u proizvodnji vina jer sintetizira različite komponente koje u visokim koncentracijama negativno utječu na aromu vina. U ovom radu pratio se utjecaj ultrazvuka visoke snage na rast kvasca iz roda Brettanomyces. Vino zaraženo Brettanomycesom je tretirano ultrazvukom pri različitim protocima (0, 25 ; 0, 5 i 0, 75 L/min), tj. vremenom tretmana te šaržno pri različitim snagama ultrazvučne sonde (75 i 100 %) pri čemu su uzimani uzorci svakih 15 sekundi. Brojanjem poraslih kolonija dobiveni su rezultati koji ukazuju da su pri ovim uvijetima kvasci ostali otporni na utjecaj ultrazvuka. Razlozi takvog ponašanja Brettanomycesa možda je zbog niže koncentracije alkohola i prisutnost neprovrelog šećera s obzirom na prijašnje rezultate sličnih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija