Pregled bibliografske jedinice broj: 595089
AROME POŠIPA
AROME POŠIPA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AROME POŠIPA
(AROME OF WINE POŠIP)
Autori
Gršković, Frano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma; geografsko podrijetlo; pošip
(aroma; geographic origin; pošip)
Sažetak
Od mnogo hlapljivih komponenti u vinu određene od njih imaju poseban i značajan utjecaj na aromu. U ovom radu izvest će se identifikacija i kvantifikacija tih komponenata. Istraživanje će se provoditi na sorti vina srednje i južne Dalmacije, pošip. Rezultati su dobiveni metodom određivanja hlapljivih sastojaka vina plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Pošip karakteriziraju slijedeći spojevi: izoamil acetat, etil heksanoat, etil oktanoat te linalool (predstavnik terpena). S obzirom da su esteri nositelji voćne arome a terpeni cvjetne zaključujemo da pošip karakterizira voćnost. Na području dva zemljopisno vrlo bliska/susjedna lokaliteta (Čara i Smokvica) nisu se očekivale ovolike razlike u koncentracijama spojeva arome između pojedinih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija