Pregled bibliografske jedinice broj: 595079
DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE
DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DETEKCIJA I KVANTIFIKACIJA KOMPONENATA AROME MALVAZIJE ISTARSKE
(DETECTION AND QUANTIFICATION OF AROMA COMPONENTS OF ISTRIAN MALVASIA)
Autori
Jeličić, Andro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2012
Stranica
49
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
sortna aroma; SPME; GC/MS; Malvazija Istarska
(varietal aroma; SPME;; GC / MS; Istrian Malvasia)
Sažetak
Aroma vina je ono što svako vino čini posebnim, odnosno daje mu određene karakteristike koje određeno vino razlikuje od drugih. Najvažnije kemijske skupine koje karakteriziraju aromu vina su viši alkoholi, esteri, aldehidi, ketoni, laktoni, terpeni i tioli. U ovom radu izvest će se identifikacija i kvantifikacija tih komponenata. Istraživanje će se provoditi na sorti vina Malvazija Istarska koja je najrašireniji i preporučeni kultivar u svim vinogorjima Istre. U pravilu od grožđa ovog kultivara proizvode se suha vina, voćno-cvjetne arome, dobivena brzom preradom grožđa i hlađenom fermentacijom moštova. Rezultati su dobiveni metodom određivanja hlapljivih sastojaka vina plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija