Pregled bibliografske jedinice broj: 595073
AROMATSKI PROFIL ŽLAHTINE
AROMATSKI PROFIL ŽLAHTINE, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 595073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AROMATSKI PROFIL ŽLAHTINE
(AROMATIC PROFILE OF ŽLAHTINA)
Autori
Gršković, Frano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2009
Stranica
37
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma; žlahtina; geografsko podrijetlo
(aroma; žlahtina; geographic origin)
Sažetak
Od mnogo hlapljivih komponenti u vinu određene od njih imaju poseban i značajan utjecaj na aromu. U ovom radu izvest će se identifikacija i kvantifikacija tih komponenata. Istraživanje će se provoditi na sorti vina primorske regije, žlahtina. Rezultati su dobiveni metodom određivanja hlapljivih sastojaka vina plinskom kromatografijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC). Žlahtinu karakterizira visoka koncentracija izoamil alkohola i izoamil acetata. Ima srednje količine etil estera i fenil etanola te malu količinu linaloola (predstavnik terpena). S obzirom da su esteri nositelji voćne arome, a terpeni cvjetne žlahtinu karakterizira voćnost. Unutar jednog polja kao što je Vrbničko nisu se očekivale ovolike razlike u koncentracijama spojeva arome između pojedinih uzoraka.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija