Pregled bibliografske jedinice broj: 594881
Utjecaj okolišnih čimbenika na dnevnu proizvodnju i kemijski sastav mlijeka istarskih ovaca
Utjecaj okolišnih čimbenika na dnevnu proizvodnju i kemijski sastav mlijeka istarskih ovaca // Mljekarstvo, 62 (2012), 3; 192-199 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 594881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okolišnih čimbenika na dnevnu proizvodnju i kemijski sastav mlijeka istarskih ovaca
(The influence of environmental factors on daily milk yield and fat and protein content in Istrian sheep)
Autori
Vrdoljak, Josip ; Špehar, Marija, Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Barać, Zdravko
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 62
(2012), 3;
192-199
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
istarska ovca ; negenetski čimbenici ; količina mlijeka ; mliječna mast ; bjelančevine
(Istrian sheep ; environmental effects ; daily milk yield ; fat and protein content)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, veličine legla i sezone janjenja na dnevnu proizvodnju mlijeka te sadržaj mliječne masti i bjelančevina u mlijeku istarske ovce. U tu svrhu korišteno je 9533 zapisa kontrola mliječnosti prikupljenih od 2024 ovce u raz-doblju od listopada 2005. do svibnja 2009. godine. Dnevna količina proizvedenoga mlijeka te sadržaj mliječne masti i bjelančevina u mlijeku utvrđeni su redovitim mjesečnim kontrolama mliječnosti, primjenom AT4 metode. Stadij laktacije opisan Wilmink-ovom krivuljom statistički je značajno (P<0, 001) utjecao na sva istraživana svojstva mliječnosti istarske ovce. Najviša korigirana prosječna dnevna količina mlijeka utvrđena je između dvadesetog i tridesetog dana nakon janjenja te se prema kraju laktacije postupno smanjivala. Krivulje kojima su opisane promjene sadržaja mliječne masti i bjelančevina u mlijeku tijekom laktacije bile su suprotnog oblika od onog utvrđenog za dnevnu količinu proizvedenoga mlijeka. Redoslijed laktacije statistički je značajno (P<0, 05) utjecao na promjenu dnevne količine mlijeka i sadržaja bjelančevina u mlijeku, ali ne i na sadržaj mliječne masti. Najviše korigirane prosječne vrijednosti dnevne količine mlijeka i sadržaja bjelančevina u mlijeku utvrđene su u ovaca u trećoj laktaciji. Veličina legla statistički je značajno utjecala na dnevnu proizvodnju mlijeka te na sadržaj mliječne masti u mlijeku (P<0, 05). Ovce s dvoje ojanjene janjadi prosječno su dnevno proizvele više mlijeka s nižim sadržajem mliječne masti od ovaca s jednim janjetom. Isto tako utvrđena je razlika u dnevnoj proizvodnji i kemijskom sastavu mlijeka (P<0, 001) obzirom na sezonu janjenja. Najviša korigirana prosječna dnevna proizvodnja mlijeka utvrđena je u ovaca ojanjenih tijekom prosinca odnosno u studenom u prvoj godini istraživanja, dok su najnižu prosječnu dnevnu proizvodnju mlijeka imale ovce ojanjene u veljači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus