Pregled bibliografske jedinice broj: 594868
Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 594868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Characteristics of goat milk production in Croatia)
Autori
Matošić, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Prpić, Zvonimir
Ključne riječi
kozje mlijeko; pasmina; mliječna mast; bjelančevine
(goat milk; breed; milk fat; proteins)
Sažetak
Iako se koze u Hrvatskoj pretežno uzgajaju radi proizvodnje mesa, tijekom posljednja dva desetljeća mlijeko postaje sve važniji kozji proizvod u Hrvatskoj. Naime, uvođenjem pasmina koza visokog genetskog potencijala za mlijeko (francuska alpina, sanska i srnasta koza) osamdesetih godina 20. stoljeća, i po uzoru na europske zemlje s razvijenim kozarstvom, proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka poprima sve veću važnost u Republici Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Hrvatskoj te definirati uzgojna i proizvodna područja, strukturu uzgajivača (proizvođača mlijeka) te odlike genotipova (pasmina) koje se prvenstveno koriste u proizvodnji mlijeka. Pritom su detaljno opisane mliječne odlike alpina, sanskih i srnastih koza u Hrvatskoj (trajanje laktacije, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka).
Izvorni jezik
Hrvatski