Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594822

ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA


Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara.
ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA // Vinski krug, 3-4 (2007), 34-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 594822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA
(A comparison between the reference methods (GC for Acetaldehyde and Acetic Acid and TTLC for L-malic acid) and enzymatic methods for both components in wine samples)

Autori
Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara.

Izvornik
Vinski krug (1845-4259) 3-4 (2007); 34-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
acetaldehid; octena kiselina; L-jabučna kiselina i glukoza/fruktoza; vino
(acetaldehyde; acetic acid; malic acid; glucose/fructose; wine)

Sažetak
Seminar za proizvođače vina, referentne i kontrolne institute u Hrvatskoj koji je održan na Prehrambeno –biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organiziran je 11.05.2007. u suradnji s Laboratorijem za tehnologiju i analitiku pića (uključujući i vino) na inicijativu predstavnika firme Noack. Prisutni su bili predstavnici različitih proizvođača vina (Agrolaguna, Badel 1862, Vinoplod vinarija, Udruga vinara Kutjevo koja okuplja 20 različitih proizvođača vina iz regije) uz također druge privatne proizvođače (Enjingi, Imota, Korak, Zdjelarević) kao i prateća industrija (Badel - proizvodnja etanola). Seminaru su prisustvovali predstavnici različitih referentnih i kontrolnih instituta i privatnih laboratorija koji se bave analizom vina (Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, Agronomski fakultet, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, EC Inspekt) uz predstavnike s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i članovi PBN kluba (Klub prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista). Cilj seminara bio je predstaviti proizvođačima vina u Hrvatskoj enzimatske testove tvrtke Megazyme. Također je zadatak seminara bio informirati o novostima u kontroli jabučno- mliječne fermentacije u organizaciji predstavnika tvrtke Lallemand Fermented Beverages. Tijekom seminara organizirana je praktična prezentacija instrumenta MegaQuantTM za određivanje jabučne kiseline i glukoze/fruktoze u vinu. Instrument MegaQuantTM će dodatno biti prezentiran u vinarijama Udruga vinara Kutjevo i Vinoplod vinarija koje surađuju s Laboratorijem za tehnologiju i analitiku pića Prehrambeno –biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, kao i na studentskoj praksi koja se organizira u Laboratoriju na Fakultetu. Na osnovu provedenih analiza različitih vrsta vina uspoređujući referentne kromatografske i enzimatske metode zaključeno je da enzimatske metode mogu zamijeniti uobičajeno korištene referentne kromatografske metode u institutima, ali imaju također puno značajniju primjenu za kontrolu fermentacije i proizvodnje u vinarijama na terenu. Navedeno znači da je praktični i ekonomski cilj standardizirati kvalitetu vina i poboljšati proizvodne uvjete u vinarijama na terenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara.
ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA // Vinski krug, 3-4 (2007), 34-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara. (2007) ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA. Vinski krug, 3-4, 34-38.
@article{article, year = {2007}, pages = {34-38}, keywords = {acetaldehid, octena kiselina, L-jabu\v{c}na kiselina i glukoza/fruktoza, vino}, journal = {Vinski krug}, volume = {3-4}, issn = {1845-4259}, title = {ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABU\v{C}NE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA}, keyword = {acetaldehid, octena kiselina, L-jabu\v{c}na kiselina i glukoza/fruktoza, vino} }
@article{article, year = {2007}, pages = {34-38}, keywords = {acetaldehyde, acetic acid, malic acid, glucose/fructose, wine}, journal = {Vinski krug}, volume = {3-4}, issn = {1845-4259}, title = {A comparison between the reference methods (GC for Acetaldehyde and Acetic Acid and TTLC for L-malic acid) and enzymatic methods for both components in wine samples}, keyword = {acetaldehyde, acetic acid, malic acid, glucose/fructose, wine} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font