Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594427

Aditivi u hrani


Šubarić, Drago; Poljak, Vedran; Ačkar, Đurđica; Vego, D.
Aditivi u hrani // Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Thenološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Štip, Sor-Trondelag University College, 2012. str. 9-9 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 594427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi u hrani
(Food aditives)

Autori
Šubarić, Drago ; Poljak, Vedran ; Ačkar, Đurđica ; Vego, D.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat - Tuzla : Thenološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Štip, Sor-Trondelag University College, 2012, 9-9

Skup
Peti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 21.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
aditivi; aspartam; izloženost; sigurnost hrane
(additives; aspartame; exposure; food safety)

Sažetak
Promjene prehrambenih navika te duži boravak na poslu i ubrzani tempo života uvjetovali su potrebu da se na tržište plasiraju namirnice s dugim rokovima trajanja, polugotove i gotove namirnice kojima su očuvana karakteristična svojstva (tekstura, boja, okus, miris itd). To je dovelo do naglog porasta primjene aditiva u prehrambenoj industriji u drugoj polovici 20. stoljeća te se u tu svrhu danas primjenjuje veliki broj različitih spojeva – prirodnih ili sintetskih. S povećanjem primjene aditiva u prehrambenoj industriji, porastao je i interes znanosti za njihovu sigurnost za potrošača. Intenziviranjem istraživanja pokazalo se da neki aditivi, ukoliko se konzumiraju u većim količinama, mogu imati štetan utjecaj na zdravlje ili kod određene populacije uzrokuju preosjetljivost i alergijske reakcije. Sve ovo dovelo je do povećanja svijesti pa čak i pretjerane brige potrošača oko upotrebe aditiva. U aditive se ubrajaju i sladila koja daju sladak okus hrani. Jedno od čestih sladila je aspartam koji se ujedno smatra i najkontroverznijim dodatkom hrani. 1981. Godine aspartam (metil ester L--aspartil-L-fenilalanina) odobren je od FDA (Food and Drug Administration) te je određen njegov prihvatljivi dnevni unos. Cilj rada bio je procijeniti rizik unosa aspartama na nacionalnom nivou. Za procjenu izloženosti korištena jee dvofazna metoda prikupljanja podataka. Ona uključuje anketu o navikama potrošača u konzumiranju namirnica koje sadrže nenutritivna sladila i kemijsku analizu grupe namirnica koja sadrže aspartam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Poljak (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Poljak, Vedran; Ačkar, Đurđica; Vego, D.
Aditivi u hrani // Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Thenološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Štip, Sor-Trondelag University College, 2012. str. 9-9 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Poljak, V., Ačkar, Đ. & Vego, D. (2012) Aditivi u hrani. U: Jašić, M. (ur.)Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Poljak, Vedran and A\v{c}kar, \DJur\djica and Vego, D.}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2012}, pages = {9-9}, keywords = {aditivi, aspartam, izlo\v{z}enost, sigurnost hrane}, title = {Aditivi u hrani}, keyword = {aditivi, aspartam, izlo\v{z}enost, sigurnost hrane}, publisher = {Thenolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Tehnolo\v{s}ki fakultet Novi Sad, Tehnolo\v{s}ki fakultet \v{S}tip, Sor-Trondelag University College}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Poljak, Vedran and A\v{c}kar, \DJur\djica and Vego, D.}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2012}, pages = {9-9}, keywords = {additives, aspartame, exposure, food safety}, title = {Food aditives}, keyword = {additives, aspartame, exposure, food safety}, publisher = {Thenolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek, Tehnolo\v{s}ki fakultet Novi Sad, Tehnolo\v{s}ki fakultet \v{S}tip, Sor-Trondelag University College}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font