Pregled bibliografske jedinice broj: 594427
Aditivi u hrani
Aditivi u hrani // Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Thenološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Štip, Sor-Trondelag University College, 2012. str. 9-9 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 594427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi u hrani
(Food aditives)
Autori
Šubarić, Drago ; Poljak, Vedran ; Ačkar, Đurđica ; Vego, D.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja zbornik sažetaka i radova s petog međunarodnog simpozija
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Thenološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Štip, Sor-Trondelag University College, 2012, 9-9
Skup
Peti međunarodni simpozij Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 21.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aditivi; aspartam; izloženost; sigurnost hrane
(additives; aspartame; exposure; food safety)
Sažetak
Promjene prehrambenih navika te duži boravak na poslu i ubrzani tempo života uvjetovali su potrebu da se na tržište plasiraju namirnice s dugim rokovima trajanja, polugotove i gotove namirnice kojima su očuvana karakteristična svojstva (tekstura, boja, okus, miris itd). To je dovelo do naglog porasta primjene aditiva u prehrambenoj industriji u drugoj polovici 20. stoljeća te se u tu svrhu danas primjenjuje veliki broj različitih spojeva – prirodnih ili sintetskih. S povećanjem primjene aditiva u prehrambenoj industriji, porastao je i interes znanosti za njihovu sigurnost za potrošača. Intenziviranjem istraživanja pokazalo se da neki aditivi, ukoliko se konzumiraju u većim količinama, mogu imati štetan utjecaj na zdravlje ili kod određene populacije uzrokuju preosjetljivost i alergijske reakcije. Sve ovo dovelo je do povećanja svijesti pa čak i pretjerane brige potrošača oko upotrebe aditiva. U aditive se ubrajaju i sladila koja daju sladak okus hrani. Jedno od čestih sladila je aspartam koji se ujedno smatra i najkontroverznijim dodatkom hrani. 1981. Godine aspartam (metil ester L--aspartil-L-fenilalanina) odobren je od FDA (Food and Drug Administration) te je određen njegov prihvatljivi dnevni unos. Cilj rada bio je procijeniti rizik unosa aspartama na nacionalnom nivou. Za procjenu izloženosti korištena jee dvofazna metoda prikupljanja podataka. Ona uključuje anketu o navikama potrošača u konzumiranju namirnica koje sadrže nenutritivna sladila i kemijsku analizu grupe namirnica koja sadrže aspartam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek