Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594261

Brzina probavljivosti škroba u tankom crijevu kokoši nesilica


Gal, Mario
Brzina probavljivosti škroba u tankom crijevu kokoši nesilica, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 594261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brzina probavljivosti škroba u tankom crijevu kokoši nesilica
(Starch digestion rate in the small intestine of laying hens)

Autori
Gal, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.01

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Kljak, Kristina

Ključne riječi
zrno kukuruza; škrob; probavljivost; nesilice; brzina probavljivosti škroba
(corn grain; starch; digestibility; laying hens; starch digestion rate)

Sažetak
Škrob je najvažniji izvor energije, te je veoma važno poznavati kinetiku i mjesto probave ovog biljnog skladišnog ugljikohidrata u probavnom traktu peradi. Na uzorku od 35 Hissex-Brown kokoši nesilica proveden je pokus u kojem je određena brzina probavljivosti škroba zrna kukuruza u tankom crijevu. Pet krmnih smjesa sastavljeno je tako da je zrno ispitivanih hibrida kukuruza (Bc 354, Bc 462, Bc 574, Bc 678 i Pajdaš) bio jedini izvor škroba pri čemu je njegov udio bio isti u svim smjesama. Nakon hranidbenog perioda životinje su žrtvovane, a od ostatka probavnog trakta odvojeno je tanko crijevo i podijeljeno na četiri dijela (prednji i stražnji jejunum, te prednji i stražnji ileum) čiji je sadržaj ručno ispražnjen. U smjesama i digestima određeni su sadržaj škroba i kromovog oksida, a iz podataka su izračunati koeficijenti probavljivosti svakog dijela tankog crijeva. Iz prosječnog dnevnog unosa hrane i mase digesta izračunato je vrijeme zadržavanja digesta (MRT). Na temelju tih podataka kinetikom prvog reda izračunata je brzina (kd) probave škroba. Udio probavljivog škroba do kraja ileuma kretao se od 99, 10±0, 20% (Bc 678) do 99, 70±0, 04% (Pajdaš). Vrijeme zadržavanja digesta u tankom crijevu nakon duodenuma kretalo se od 106 minuta (Bc 354) do 173 minute (Bc 574). Zbog velike varijabilnosti uzoraka digesta, te zbog minimalnih razlika u svojstvima škroba među hibrida, nije uočena statistički značajna razlika u brzini probave škroba u tankom crijevu nesilica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gal, Mario
Brzina probavljivosti škroba u tankom crijevu kokoši nesilica, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gal, M. (2012) 'Brzina probavljivosti škroba u tankom crijevu kokoši nesilica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gal, Mario}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {zrno kukuruza, \v{s}krob, probavljivost, nesilice, brzina probavljivosti \v{s}kroba}, title = {Brzina probavljivosti \v{s}kroba u tankom crijevu koko\v{s}i nesilica}, keyword = {zrno kukuruza, \v{s}krob, probavljivost, nesilice, brzina probavljivosti \v{s}kroba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gal, Mario}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {corn grain, starch, digestibility, laying hens, starch digestion rate}, title = {Starch digestion rate in the small intestine of laying hens}, keyword = {corn grain, starch, digestibility, laying hens, starch digestion rate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font