Pregled bibliografske jedinice broj: 59426
Kemijska i mikrobiološka kontrola krme u Osječkoj regiji
Kemijska i mikrobiološka kontrola krme u Osječkoj regiji, 1998., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 59426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska i mikrobiološka kontrola krme u Osječkoj regiji
(Chemical and microbiological fodder control in Osijek region)
Autori
Lenart, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
1998
Stranica
139
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
Krma; krmna smjesa; sirovine za krmnu smjesu; osnovni sastojci; ISO standardi za mikrobiologiju; linearno programiranje; optimalan sastav krmne smjese; hranidba svinja; bolesti svinja
(Fodder; fodder mixture; raw materials; recipe; optimal fodder mixture; chemical analyses; microbiological analyses; ISO standards; linear programming)
Sažetak
Ideja ovog rada proizašla je iz činjenice da je gotovo nemoguće bilo kakvim stalnim receptom postići optimalan sastav krmne smjese, budući da su sirovine za proizvodnju promjenjive varijable.Osim toga, rezultati analize kemijskog i mikrobiološkog sastava sirovina ne koriste se na svrsishodan način. Ove dvije činjenice upućuju na zaključak da bi se recepti krmnih trebali pripravljati uvijek kada se mijenjaju sirovine odnosno njihov sastav, podrijetlo, cijena, količina i sl. Rješenje je pronađeno postupkom linearnog programiranja u koji se uvrštava sadržaj osnovnih sastojaka sirovina, cijena sirovina i vrijednosti zadanih normativa za sastav smjese.Na taj se način mogu odrediti optimalan sastav krmne smjese i minimalni troškovi nabavke sirovina.
Izvorni jezik
Hrvatski