Pregled bibliografske jedinice broj: 594039
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 594039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku
nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće
(Seasonal imapct on biological nitrification in
drinking water treatment)
Autori
Boc, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
89
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Romić, Željka
Ključne riječi
voda za piće ; biološka nitrifikacija ; amonijak ; temperatura
(drinking water ; biological nitrification ; ammonia ; temperature)
Sažetak
Podzemne vode glavni su izvor vode za piće za stanovnike grada Osijeka. Rad obuhvaća jednogodišnje praćenje procesa obrade vode za piće u pogonu JP „Vodovod-Osijek“ d.o.o. s ciljem utvrđivanja sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće, odnosno uklanjanje amonijaka i nitrita u ovisnosti o otopljenom kisiku. Izvršena su i dodatna ispitivanja učinkovitosti uklanjanja mutnoće i željeza. Ispitivanja su provedena tri puta tijekom svakog mjeseca u 2011. godini koja su obuhvaćala određivanje ulaznih i izlaznih vrijednosti amonijaka, nitrita, kisika, mutnoće i željeza u objektima Filternica 1, Filternica 2 i Filternica 3 sa ukupno 22 filterska polja. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni pri čemu su izračunate prosječne ulazne i izlazne vrijednosti navedenih parametara, te kroz postotak izražen učinak pojedine Filternice. Dobiveni rezultati ujedno su i uspoređeni sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Rezultati istraživanja su pokazali da uklanjanje navedenih parametara ovisi o ulaznoj koncentraciji kisika u vodu za piće.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Groundwater is the main source of drinking water
for residents of the city of Osijek. The work
includes one-year follow-up processing of drinking
water in drinking water treatment plant “Vodovod-
Osijek” in Osijek town, to determine the seasonal
temperature changes on the biological
nitrification process in the processing of
drinking water, or elimination of ammonia and
nitrite as a function of dissolved oxygen. We have
performed additional tests and the efficiency of
removing turbidity and iron. Tests were conducted
three times during each calendar month in 2011th
year involving the determination of input and
output values of ammonia, nitrite, oxygen,
turbidity and iron in the filtering structures 1,
2 and 3 with a total of 22 filter fields. The
results were statistically analyzed with the
calculated average input and output values of
these parameters, and the percentage is expressed
through a filtering effect. The results are also
compared with the Rules on health suitability of
drinking water. The results showed that removal of
these parameters depends on the inlet
concentration of oxygen in the water for drinking.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek