Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594039

Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće


Boc, Katarina
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 594039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće
(Seasonal imapct on biological nitrification in drinking water treatment)

Autori
Boc, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
89

Mentor
Habuda-Stanić, Mirna

Neposredni voditelj
Romić, Željka

Ključne riječi
voda za piće ; biološka nitrifikacija ; amonijak ; temperatura
(drinking water ; biological nitrification ; ammonia ; temperature)

Sažetak
Podzemne vode glavni su izvor vode za piće za stanovnike grada Osijeka. Rad obuhvaća jednogodišnje praćenje procesa obrade vode za piće u pogonu JP „Vodovod-Osijek“ d.o.o. s ciljem utvrđivanja sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće, odnosno uklanjanje amonijaka i nitrita u ovisnosti o otopljenom kisiku. Izvršena su i dodatna ispitivanja učinkovitosti uklanjanja mutnoće i željeza. Ispitivanja su provedena tri puta tijekom svakog mjeseca u 2011. godini koja su obuhvaćala određivanje ulaznih i izlaznih vrijednosti amonijaka, nitrita, kisika, mutnoće i željeza u objektima Filternica 1, Filternica 2 i Filternica 3 sa ukupno 22 filterska polja. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni pri čemu su izračunate prosječne ulazne i izlazne vrijednosti navedenih parametara, te kroz postotak izražen učinak pojedine Filternice. Dobiveni rezultati ujedno su i uspoređeni sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Rezultati istraživanja su pokazali da uklanjanje navedenih parametara ovisi o ulaznoj koncentraciji kisika u vodu za piće.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Groundwater is the main source of drinking water
for residents of the city of Osijek. The work
includes one-year follow-up processing of drinking
water in drinking water treatment plant “Vodovod-
Osijek” in Osijek town, to determine the seasonal
temperature changes on the biological
nitrification process in the processing of
drinking water, or elimination of ammonia and
nitrite as a function of dissolved oxygen. We have
performed additional tests and the efficiency of
removing turbidity and iron. Tests were conducted
three times during each calendar month in 2011th
year involving the determination of input and
output values of ammonia, nitrite, oxygen,
turbidity and iron in the filtering structures 1,
2 and 3 with a total of 22 filter fields. The
results were statistically analyzed with the
calculated average input and output values of
these parameters, and the percentage is expressed
through a filtering effect. The results are also
compared with the Rules on health suitability of
drinking water. The results showed that removal of
these parameters depends on the inlet
concentration of oxygen in the water for drinking.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Željka Romić (mentor)

Avatar Url Mirna Habuda-Stanić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Boc, Katarina
Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Boc, K. (2012) 'Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biološku nitrifikaciju u procesu prerade vode za piće', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boc, Katarina}, year = {2012}, pages = {89}, keywords = {voda za pi\'{c}e, biolo\v{s}ka nitrifikacija, amonijak, temperatura}, title = {Utjecaj sezonskih temperaturnih promjena na biolo\v{s}ku nitrifikaciju u procesu prerade vode za pi\'{c}e}, keyword = {voda za pi\'{c}e, biolo\v{s}ka nitrifikacija, amonijak, temperatura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boc, Katarina}, year = {2012}, pages = {89}, keywords = {drinking water, biological nitrification, ammonia, temperature}, title = {Seasonal imapct on biological nitrification in drinking water treatment}, keyword = {drinking water, biological nitrification, ammonia, temperature}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font