Pregled bibliografske jedinice broj: 594033
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 594033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj
(Characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia)
Autori
Antolić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Prpić, Zvonimir
Ključne riječi
kozje mlijeko; laktacija; sanska koza; francuska alpina
(goat milk; lactation; saanen goat; french alpine)
Sažetak
Mlijeko je u većini europskih zemalja gospodarski najvažniji kozji proizvod. Riječ je o izvanrednoj živežnoj namirnici koja sadrži sve sastojke potrebne za rast i razvoj mladog organizma, a zbog svojih dijetetskih osobina preporučuje se odraslima i starijima. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka najvažnijih pasmina koza u Hrvatskoj, iz čega je razvidna preradbena, nutritivna i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka. Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka vrlo je složena te je uvjetovana cijelim nizom čimbenika, od kojih je pasmina, odnosno genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka prvi i najvažniji čimbenik. Proizvodnja kozjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se na uvezenim pasminama koza, i to na alpini (ima je najviše), sanskoj i srnastoj kozi, a većina proizvedenoga mlijeka prerađuje se u sir. Kontrolom mliječnosti provođenom od strane Hrvatske poljoprivredne agencije obuhvaćena su uzgojno valjana grla alpina i sanskih koza u Hrvatskoj. Sanske koze se odlikuju većom ukupnom prosječnom količinom proizvedenoga mlijeka u laktaciji nego alpina koze (795 kg : 647 kg), kao uostalom, i dužim razdobljem sekrecije mlijeka (282 : 269 dana). U mlijeku alpina koza tijekom laktacije utvrđen je osjetno veći prosječni sadržaj mliječne masti nego u mlijeku sanskih koza (3, 46 : 3, 24%) te neznatno veći sadržaj bjelančevina (3, 04 : 2, 97%). Međutim, sukladno većoj proizvodnji mlijeka u laktaciji, u sanskih koza utvrđena je znatno veća ukupna laktacijska proizvodnja mliječne masti i bjelančevina nego u alpina koza.
Izvorni jezik
Hrvatski