Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 594033

Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj


Antolić, Maja
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 594033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj
(Characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia)

Autori
Antolić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2012

Stranica
31

Mentor
Prpić, Zvonimir

Ključne riječi
kozje mlijeko; laktacija; sanska koza; francuska alpina
(goat milk; lactation; saanen goat; french alpine)

Sažetak
Mlijeko je u većini europskih zemalja gospodarski najvažniji kozji proizvod. Riječ je o izvanrednoj živežnoj namirnici koja sadrži sve sastojke potrebne za rast i razvoj mladog organizma, a zbog svojih dijetetskih osobina preporučuje se odraslima i starijima. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka najvažnijih pasmina koza u Hrvatskoj, iz čega je razvidna preradbena, nutritivna i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka. Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka vrlo je složena te je uvjetovana cijelim nizom čimbenika, od kojih je pasmina, odnosno genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka prvi i najvažniji čimbenik. Proizvodnja kozjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se na uvezenim pasminama koza, i to na alpini (ima je najviše), sanskoj i srnastoj kozi, a većina proizvedenoga mlijeka prerađuje se u sir. Kontrolom mliječnosti provođenom od strane Hrvatske poljoprivredne agencije obuhvaćena su uzgojno valjana grla alpina i sanskih koza u Hrvatskoj. Sanske koze se odlikuju većom ukupnom prosječnom količinom proizvedenoga mlijeka u laktaciji nego alpina koze (795 kg : 647 kg), kao uostalom, i dužim razdobljem sekrecije mlijeka (282 : 269 dana). U mlijeku alpina koza tijekom laktacije utvrđen je osjetno veći prosječni sadržaj mliječne masti nego u mlijeku sanskih koza (3, 46 : 3, 24%) te neznatno veći sadržaj bjelančevina (3, 04 : 2, 97%). Međutim, sukladno većoj proizvodnji mlijeka u laktaciji, u sanskih koza utvrđena je znatno veća ukupna laktacijska proizvodnja mliječne masti i bjelančevina nego u alpina koza.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Maja
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Antolić, M. (2012) 'Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Maja}, year = {2012}, pages = {31}, keywords = {kozje mlijeko, laktacija, sanska koza, francuska alpina}, title = {Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj}, keyword = {kozje mlijeko, laktacija, sanska koza, francuska alpina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Maja}, year = {2012}, pages = {31}, keywords = {goat milk, lactation, saanen goat, french alpine}, title = {Characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia}, keyword = {goat milk, lactation, saanen goat, french alpine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font