Pregled bibliografske jedinice broj: 59403
Osjetljivost sorata vinove loze na uzročnike truljenja grožđa
Osjetljivost sorata vinove loze na uzročnike truljenja grožđa // Zbornik sažetaka XXXIV znanstveni skup hrvatskih agrononma s međunarodnim sudjelovanjem / Igor Hitrec tehnički urednik (ur.).
Opatija: Agrnomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 232-232 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 59403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost sorata vinove loze na uzročnike truljenja grožđa
(The sensitivity of some varieties of grapevine to decaying agents on grapes)
Autori
Peršurić, Đordano ; Šetić, Elvino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIV znanstveni skup hrvatskih agrononma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Igor Hitrec tehnički urednik - Opatija : Agrnomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 232-232
Skup
XXXVI. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vinograd; osjetljivost; uzročnici truljenja
(vineyard; sensitivity; decaying agents)
Sažetak
U sortnom nasadu Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč postavljen je u 1996. godini i ponovljen u 1997. godini pokus s ciljem utvrđivanja osjetljivosti sorata vinove loze na napad uzročnika truljenja grožđa u agroklimatskim uvjetima Istre.
Pokus je postavljen na slijedećim sortama; Chardonnay, Malvazija istarska, Muškat bijeli, Muškat bijeli - momjanski, Muškat žuti, Pinot bijeli, Pinot sivi, Rizling talijanski, Rizling rajnski, Sauvignon, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot i Pinot crni.
Pokus je postavljen u 4 ponavljanja. Ocjena intenziteta truljenja grožđa pred berbu vršena je po skali 0-5.
U radu su prikazani i klimatski pokazatelji za vrijeme trajanja istraživanja (temperatura, padaline, relativna vlaga zraka ).
Ispitane sorte su pokazale različitu osjetljivost na uzročnike truljenja grožđa.
U načelu najosjetljivije na napad su rane i muškatne sorte, dok su kasne i crne sorte otpornije. U radu će biti iznijeti detaljni podaci o osjetljivosti svake od sorata.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)