Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593428

Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća


Mandić, Milena L.; Domazet, Ivan; Novak, Ivana
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća // XIV. međunarodni znanstveno-stručni skup Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 88-88 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 593428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća
(Functional properties of some types of tubers)

Autori
Mandić, Milena L. ; Domazet, Ivan ; Novak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. međunarodni znanstveno-stručni skup Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 88-88

ISBN
978-953-6894-46-8

Skup
Ružičkini dani (14 ; 2012)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
krumpir; batat; antioksidativni kapacitet
(potatoe; sweet potatoe; antioxidant capacity)

Sažetak
Krumpir (Solanum tuberosum L.) i batat ili slatki krumpir (Ipomoea batatas) gomoljaste su biljke iz reda Solanales, odlikuju se visokom energetskom i nutritivnom vrijednošću. Pojedine vrste krumpira i batata sadrže značajne količine polifenola koji su uslijed snažnog antioksidacijskog djelovanja poznati po svojim pozitivnim učincima na zdravlje ljudi. S obzirom na visoku zastupljenost krumpira u prehrani ljudi, ova se namirnica smatra trećim najvažnijim prehrambenim izvorom polifenola. U posljednje vrijeme postoji veliki interes za „obojene“ sorte krumpira, uključujući plavi i crveni krumpir. Spojevi odgovorni za plavu i crvenu boju mesa krumpira su antocijanini – polifenolni spojevi koji se ubrajaju među najjače prirodne antioksidanse. U ovom radu određivan je antioksidacijski kapacitet, te sadržaj ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina u različitim vrstama gomoljastog povrća iz reda Solanales. Analizirani su krumpiri bijelog, plavog i crvenog mesa, te batat bijele i narančaste boje mesa. Ekstrakcija polifenola provedena je primjenom ultrazvučnih valova uz otapalo metanol/HCl = 99/1, v/v. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola korištena je spekrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. Galna kiselina korištena je kao standard te je sadržaj ukupnih polifenola izražen u ekvivalentima galne kiseline (mg GAE / 100 g svježe mase povrća). Najveći sadržaj ukupnih polifenola određen je u plavom (92, 69 mg GAE / 100 g FW), dok bijeli krumpir sadrži najmanji udio (30, 34 GAE / 100 g FW). U bijelom i narančastom batatu iznosio je 79, 49 GAE / 100 g FW odnosno 72, 33 GAE / 100 g FW. Sadržaj ukupnih antocijanina određen je pH-diferencijalnom metodom i izražen u ekvivalentima cijanidin-3-glukozida. Antocijanini su nađeni jedino u plavom i crvenom krumpiru, u količini od 26, 57 odnosno 6, 77 mg Cyd-3-glu / 100 g FW. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata analiziranog povrća određen je DPPH metodom i izražen u ekvivalentima Troloxa (TE) / kg svježe mase povrća. Iznenađujuće, najveći antioksidacijski kapacitet određen je za narančasti batat (8, 43 mmol TE / kg FW), a najniži za plavi krumpir (6, 73 mmol TE / kg FW). Očekivana korelacija između sadržaja ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti nije dobivena, vjerojatno zbog toga što ukupnom antioksidacijskom kapacitetu doprinose i ne-fenolni antioksidansi, koji su u analiziranom povrću prisutni u značajnim količinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222148-2142 - Toksični učinci mikotoksina na ljude i životinje (Peraica, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (autor)

Avatar Url Ivana Novak Jovanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mandić, Milena L.; Domazet, Ivan; Novak, Ivana
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća // XIV. međunarodni znanstveno-stručni skup Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 88-88 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Mandić, M., Domazet, I. & Novak, I. (2012) Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća. U: Jukić, A. (ur.)XIV. međunarodni znanstveno-stručni skup Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Mandi\'{c}, Milena L. and Domazet, Ivan and Novak, Ivana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {88-88}, keywords = {krumpir, batat, antioksidativni kapacitet}, isbn = {978-953-6894-46-8}, title = {Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povr\'{c}a}, keyword = {krumpir, batat, antioksidativni kapacitet}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mandi\'{c}, Milena L. and Domazet, Ivan and Novak, Ivana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {88-88}, keywords = {potatoe, sweet potatoe, antioxidant capacity}, isbn = {978-953-6894-46-8}, title = {Functional properties of some types of tubers}, keyword = {potatoe, sweet potatoe, antioxidant capacity}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font