Pregled bibliografske jedinice broj: 593273
Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes
Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 593273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes
(Glycemic index, glycemic load and diabetes)
Autori
Kozina, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2012
Stranica
20
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
glikemijski indeks; glikemijsko opterećenje; dijabetes
(glycemic index; glycemic load; diabetes)
Sažetak
Glikemijski indeks (GI) se koristi kao pokazatelj postprandijalne promjene razine glukoze u krvi. Praćenje razine glukoze u krvi važno je zbog načina na koji glukoza djeluje u organizmu, a posebno je važno kod osoba koje boluju od dijabetesa. Glikemijsko opterećenje (GL) je poboljšanje koncepta GI jer uzima u obzir GI i količinu ugljikohidrata u realnoj količini konzumirane hrane. Provedeno istraživanje obuhvatilo je 24 žene odrasle životne dobi od kojih 12 boluje od dijabetesa, te su se njihovi podaci usporedili sa kontrolnom grupom žena sličnih karakteristika koje ne boluje od navedene bolesti. Korišten je opći upitnik i dijetetička metoda 24-satnog prisjećanja. Prosječan GI namirnica obiju skupina je 51, 2 ± 3, 04 . U obje skupine prevladava nisko GL. Skupina ispitanica oboljelih od dijabetesa bilježi veći unos namirnica visokog GI te stoga i veći GL prehrane. Nije utvrđena statistički značajna razlika GI i GL hrane između žena oboljelih od dijabetesa tip 2 i kontrolne skupine (p>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)