Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593039

Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa


Miličević, Dijana; Aljić, Mirna; Ačkar, Đurđica; Selimović, Amel; Iličković, Zoran; Ademović, Zahida; Pešić, Dijana
Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa // Zbornik sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 84-84 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 593039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa
(Influence of extrusion on polyphenol compounds and colour of flour and cookies)

Autori
Miličević, Dijana ; Aljić, Mirna ; Ačkar, Đurđica ; Selimović, Amel ; Iličković, Zoran ; Ademović, Zahida ; Pešić, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 84-84

ISBN
978-953-7005-29-0

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ekstruzija; brašno; keks; polifenolni spojevi
(extrusion; flour; cookies; polyphenol compounds)

Sažetak
Ekstruzija je jedna od novijih i perspektivnih načina obrade koji se koristi u prehrambenoj industriji. Ima višestruku ulogu: visoka temperatura i tlak koji se primjenjuju u toku procesa dovode do promjene sastojaka, prije svega proteina i škroba, a također se mijenjaju i organoleptička svojstva, prije svega tekstura. Ekstruzija utječe i na poboljšanje probavljivosti proteina i prehrambenih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi kako ekstruzija utječe na ukupne polifenolne spojeve u brašnu i keksima koji su od tog brašna napravljeni, te na boju gotovih proizvoda. Prema očekivanjima, količina polifenola se u brašnu smanjila nakon ekstruzije, kao i u svim vrstama keksa u kojima je korišteno ekstrudirano brašno. Kada je u pitanju boja, vidljiva je razlika kod ekstrudiranog brašna i keksa napravljenih od tog brašna, pa se može zaključiti da je ekstruzija značajno utjecala i na promjenu boje kako brašna tako i keksa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Dijana; Aljić, Mirna; Ačkar, Đurđica; Selimović, Amel; Iličković, Zoran; Ademović, Zahida; Pešić, Dijana
Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa // Zbornik sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 84-84 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Miličević, D., Aljić, M., Ačkar, Đ., Selimović, A., Iličković, Z., Ademović, Z. & Pešić, D. (2012) Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa. U: Jukić, A. (ur.)Zbornik sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija".
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Alji\'{c}, Mirna and A\v{c}kar, \DJur\djica and Selimovi\'{c}, Amel and Ili\v{c}kovi\'{c}, Zoran and Ademovi\'{c}, Zahida and Pe\v{s}i\'{c}, Dijana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {84-84}, keywords = {ekstruzija, bra\v{s}no, keks, polifenolni spojevi}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju bra\v{s}na i keksa}, keyword = {ekstruzija, bra\v{s}no, keks, polifenolni spojevi}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Alji\'{c}, Mirna and A\v{c}kar, \DJur\djica and Selimovi\'{c}, Amel and Ili\v{c}kovi\'{c}, Zoran and Ademovi\'{c}, Zahida and Pe\v{s}i\'{c}, Dijana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {84-84}, keywords = {extrusion, flour, cookies, polyphenol compounds}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Influence of extrusion on polyphenol compounds and colour of flour and cookies}, keyword = {extrusion, flour, cookies, polyphenol compounds}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font