Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 593032

Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties


Jozinović, Antun; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Klarić, Ilija; Pajin, Biljana
Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties // Knjiga sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 81-81 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 593032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties

Autori
Jozinović, Antun ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Klarić, Ilija ; Pajin, Biljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 81-81

ISBN
978-953-7005-29-0

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
extrusion; corn grits (Specijal; Resli); moisture content

Sažetak
Extrusion is a modern procedure for processing different types of raw materials and is used for production a wide range of food products. Corn grits is a basic raw material of different extruded food products. The aim of this research was to determine the effect of moisture content (15% and 20%) and particle size of corn grits (Specijal and Resli) on the properties of extruded products. Grits were extruded on the laboratory single screw extruder Brabender 19/20 DN, at temperature profile 135/170/170 °C, using screw with compression ratio 4:1 and die with 4 mm diameter. Physical, rheological and thermophysical properties of the obtained extrudates, and starch damage were determinated. The results showed that higher moisture content decreased the expansion ratio and fragility, but increased bulk density and hardness of extrudates, regardless of granularity. Properties of corn grits viscosity were significantly changed by extrusion, with more pronounced effect in grits extruded with lower moisture content, in which starch damage was also significantly higher.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Klarić, Ilija; Pajin, Biljana
Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties // Knjiga sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 81-81 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jozinović, A., Šubarić, D., Ačkar, Đ., Babić, J., Klarić, I. & Pajin, B. (2012) Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties. U: Jukić, A. (ur.)Knjiga sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija".
@article{article, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Klari\'{c}, Ilija and Pajin, Biljana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {81-81}, keywords = {extrusion, corn grits (Specijal, Resli), moisture content}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties}, keyword = {extrusion, corn grits (Specijal, Resli), moisture content}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Klari\'{c}, Ilija and Pajin, Biljana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {81-81}, keywords = {extrusion, corn grits (Specijal, Resli), moisture content}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Influence of moisture content and particle size of corn grits on extrudates properties}, keyword = {extrusion, corn grits (Specijal, Resli), moisture content}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font