Pregled bibliografske jedinice broj: 59259
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka, 1999., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 59259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i sastavnice prinosa ICARDA/ICRISAT linija slanutka
(Yield and yield components of ICARDA/ICRISAT chickpea breeding lines)
Autori
Šatović, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.06
Godina
1999
Stranica
38
Mentor
Kolak, Ivan
Neposredni voditelj
Kolak, Ivan
Ključne riječi
slanutak; Cicer arietinum L.; oplemenjivačke linije; prinos; sastavnice prinosa
(chickpea; Cicer arietinum L.; breeding lines; yield; yield components)
Sažetak
Tijekom 1998. godine postavljen je pokus na pokušalištu Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu na lokaciji Maksimir - Zagreb. Pokus je postavljen po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 3 ponavljanja. U pokus su uvrštene 22 linije slanutka CIYT-SP-98 dobivena iz ICARDA-e. Za usporedbu su korištena tri standarda. Jedan je domaći standard, drugi je turski standard, a treći je ICARDA-in standard. Pokus je izveden u svrhu procjene prinosa i sastavnica prinosa. Ispitivana su svojstva: visina stabljike (cm), broj grana, broj mahuna, broj zrna, masa zrna (g), broj zrna po mahuni, apsolutna masa zrna (g). Analiza varijance i Duncanov test pokazuju da u svim svojstvima postoji opravdana razlika među genotipovima, što znači da se sve linije međusobno u svim svojstvima razlikuju. Najboljim genotipovima, s obzirom na naše proizvodne uvjete (klima, tlo, gnojidba, itd.) pokazali su se genotipovi: FLIP2, FLIP5, FLIP7, FLIP13, FLIP16, FLIP19, FLIP20 i FLIP22 koji su se najbolje prilagodili podneblju, a time su signifikantno bili bolji od drugih genotipova za ova ispitivana svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski