Pregled bibliografske jedinice broj: 59228
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta, 1996., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 59228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta
(Hidrolytic enzymes in chicken egg-white)
Autori
Tripić, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.06
Godina
1996
Stranica
61
Mentor
Vitale, Ljubinka; Kralj-Klobučar, Nada
Neposredni voditelj
Vitale, Ljubinka
Ključne riječi
hidrolitički enzimi; kokošje jaje; bjelanjak
(hidrolytic enzymes; chicken egg-white)
Sažetak
S ciljem sagledavanja promjena u bjelanjku koje prate starenje neoplođenih jaja i razvoj embrija u oplođenim jajima, praćena je aktivnost nekoliko hidrolitičkih enzima, pH i koncentracija proteina tijekom ova dva procesa. U prvih 10 dana razvoja embrija uočeno je različito ponašanje tri ispitivana enzima. Specifična aktivnost aminopeptidaze (Leu-2Na kao supstrat) u bjelanjku nakon početnog pada ostaje konstantna, kolinesterazna aktivnost raste tijekom ispitanog perioda, a aktivnost N-acetil-beta-glukozaminidaze se brzo gubi. Koncentracija proteina tijekom 10 dana inkubacije oplođenih jaja znatno se povećava, što govori u prilog proteolize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb