Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 592261

Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze


Zorinc, Gregor
Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 592261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze
(Optimization of yeast cell disruption process for fumarase isolation)

Autori
Zorinc, Gregor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Findrik Blažević, Zvjezdana

Ključne riječi
pekarski kvasac; optimiranje; plan eksperimenta
(baker's yeast; optimization; experimental plan)

Sažetak
U radu je provedeno optimiranje uvjeta razbijanja stanica pekarskog kvasca da bi se dobila maksimalna volumna aktivnost fumaraze, kao i maksimalna koncentracija proteina u uzorku. Razbijanje stanica je provedeno pomoću staklenih kuglica na homogenizatoru. Napravljen je eksperimentalni plan koji se sastojao od 8 x 2 eksperimenata (plan eksperimenta 23 – svaki je eksperiment ponovljen dvaput). Optimirane su sljedeće varijable: masa staklenih kuglica (1 - 20 g), masa (udio) kvasca (1 - 9 g) i promjer staklenih kuglica (0, 3 – 4 mm). Vrijeme razbijanja stanica je bilo 30 minuta. Za optimiranje je korišten programski paket Design Expert koji u sebi sadrži analizu varijance (ANOVA). Eksperimentalni podaci su transformirani korištenjem logaritamske funkcije te je razvijen statistički model koji opisuje utjecaje odabranih varijabli na funkcije cilja (volumnu aktivnost fumaraze i koncentraciju proteina). Na temelju statističke analize je utvrđeno da svaka od tri odabrane varijable značajno utječe na pojedinu funkciju cilja, kao i njihovi međusobni utjecaji. Dobivena je optimalna volumna aktivnost fumaraze i maksimalna koncentracija proteina kod slijedećih vrijednosti varijabli: masa kvasca od 9 g, masa staklenih kuglica od 20 g, promjer staklenih kuglica od 4 mm. Pri danim je uvjetima postignuta aktivnost fumaraze od 51, 9 U cm-3 i koncentracija proteina od 52, 44 mg cm-3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zorinc, Gregor
Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Zorinc, G. (2012) 'Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorinc, Gregor}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {pekarski kvasac, optimiranje, plan eksperimenta}, title = {Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze}, keyword = {pekarski kvasac, optimiranje, plan eksperimenta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorinc, Gregor}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {baker's yeast, optimization, experimental plan}, title = {Optimization of yeast cell disruption process for fumarase isolation}, keyword = {baker's yeast, optimization, experimental plan}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font