Pregled bibliografske jedinice broj: 592123
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) uzgajanih na području južne Dalmacije i zapadne Hercegovine
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) uzgajanih na području južne Dalmacije i zapadne Hercegovine, 2011., diplomski rad, diplomski, Specijalistički diplomski stručni studij, Križevci
CROSBI ID: 592123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) uzgajanih na području južne Dalmacije i zapadne Hercegovine
(Characteristics of rose hip (Punica granatum L.) cultivars grown on area of southern Dalmatia and western Herzegovina)
Autori
Čović, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Specijalistički diplomski stručni studij
Mjesto
Križevci
Datum
10.03
Godina
2011
Stranica
39
Mentor
Srečec, Siniša
Ključne riječi
šipak; Punica granatum L.; karakteristike plodova
(rose hip; Punica granatum L.; fruit characteristics)
Sažetak
Istraživane su pomološke (masa ploda i masa zrna, visina i širina ploda, ml soka/15g zrna) i kemijske (suha tvar, ukupne kiseline, pH, K+) karakteristike plodova, boja zrna šipka te vijabilnost polena i dužina polenove cjevčice. U pokusu su bile sorte Slatki Barski, Hercegovački Sladun i Glavaš uzgojene na području južne Dalmacije i Zapadne Hercegovine. Sorte su ubrane tijekom rujna i listopada 2009. godine u optimalno vrijeme berbe. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike pojedinih parametara istraživanih sorata. Sorta Glavaš ima izrazito krupne plodove (690, 14 g), pripada grupi kiselih sorata (9, 73 % ukupnih kiselina) i ima visok sadržaj kalija (16 g/L) u soku. Sorte Slatki barski i Hercegovački Sladun ne razlikuju se po dimenzijama, srednje su veličine, pripadaju skupini slatkih sorata i zrno im je jače obojano. Najveći postotak klijavosti polenovih zrnaca imala je sorta Glavaš (30%), a najmanji bio je kod sorte Slatki barski (16%). Klijavost polena veća je nakon 48 sati nego nakon 24 sata i ovisi o sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija