Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591940

Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane


Štefanec, Jasminka
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane, 2011., diplomski rad, diplomski, Specijalistički diplomski stručni studij, Križevci


CROSBI ID: 591940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane
(Changes of deoxynivalenol (DON) concentration in maize within animal feed production chain)

Autori
Štefanec, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Specijalistički diplomski stručni studij

Mjesto
Križevci

Datum
23.12

Godina
2011

Stranica
43

Mentor
Srečec, Siniša

Ključne riječi
kukuruz; deoksinivalenol (DON); skladištenje zrna; ekstrudiranje; biološka opasnost; HACCP
(maize; deoksynivalenol (DON); grain storage; extrusion; biological hazard; HACCP)

Sažetak
U ovom radu istraživane su promijene u udjelu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u lancu proizvodnje, dorade, sušenja, skladištenja i prerade kukuruza u razdoblju od studenog 2010. do lipnja 2011. Tijekom sedam mjeseci skladištenja utvrđeno je da se količina deoksinivalenola signifikantno smanjuje u odnosu na početno stanje, utvrđeno u uzorcima izuzetim tijekom prijema kukuruza s polja (D=3, 23 ; p=0, 00012). Takvo smanjenje količine deoksinivalenola moguće je objasniti dobro provedenim monitoringom temperature uskladištenog kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja, te pravovremenim mjerama, elevacije, dorade zrna, dosušivanja i hlađenja zrna kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja. Količina deoksinivalenola signifikantno se smanjuje i u ekstrudatu kukuruza u odnosu na početno stanje (D=4, 1 ; p=0, 000014). Dobiveni rezultati upućuju na opravdanost ekstrudiranja u slučaju veće kontaminacije deoksinivalenolom u ekstremno povoljnim godinama za razvoj i infekciju gljivicama iz roda Fusarium. Pravilno skladištenje i prerada kukuruza omogućuje kontrolu biološke opasnosti određene razinom kontaminiranosti kukuruza mikotoksinom deksinivalenolom i zadovoljenje principa HACCP-a u lancu proizvodnje stočne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Siniša Srečec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štefanec, Jasminka
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane, 2011., diplomski rad, diplomski, Specijalistički diplomski stručni studij, Križevci
Štefanec, J. (2011) 'Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane', diplomski rad, diplomski, Specijalistički diplomski stručni studij, Križevci.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefanec, Jasminka}, year = {2011}, pages = {43}, keywords = {kukuruz, deoksinivalenol (DON), skladi\v{s}tenje zrna, ekstrudiranje, biolo\v{s}ka opasnost, HACCP}, title = {Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje sto\v{c}ne hrane}, keyword = {kukuruz, deoksinivalenol (DON), skladi\v{s}tenje zrna, ekstrudiranje, biolo\v{s}ka opasnost, HACCP}, publisherplace = {Kri\v{z}evci} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefanec, Jasminka}, year = {2011}, pages = {43}, keywords = {maize, deoksynivalenol (DON), grain storage, extrusion, biological hazard, HACCP}, title = {Changes of deoxynivalenol (DON) concentration in maize within animal feed production chain}, keyword = {maize, deoksynivalenol (DON), grain storage, extrusion, biological hazard, HACCP}, publisherplace = {Kri\v{z}evci} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font