Pregled bibliografske jedinice broj: 591940
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane, 2011., diplomski rad, diplomski, Specijalistički diplomski stručni studij, Križevci
CROSBI ID: 591940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane
(Changes of deoxynivalenol (DON) concentration in maize within animal feed production chain)
Autori
Štefanec, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Specijalistički diplomski stručni studij
Mjesto
Križevci
Datum
23.12
Godina
2011
Stranica
43
Mentor
Srečec, Siniša
Ključne riječi
kukuruz; deoksinivalenol (DON); skladištenje zrna; ekstrudiranje; biološka opasnost; HACCP
(maize; deoksynivalenol (DON); grain storage; extrusion; biological hazard; HACCP)
Sažetak
U ovom radu istraživane su promijene u udjelu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u lancu proizvodnje, dorade, sušenja, skladištenja i prerade kukuruza u razdoblju od studenog 2010. do lipnja 2011. Tijekom sedam mjeseci skladištenja utvrđeno je da se količina deoksinivalenola signifikantno smanjuje u odnosu na početno stanje, utvrđeno u uzorcima izuzetim tijekom prijema kukuruza s polja (D=3, 23 ; p=0, 00012). Takvo smanjenje količine deoksinivalenola moguće je objasniti dobro provedenim monitoringom temperature uskladištenog kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja, te pravovremenim mjerama, elevacije, dorade zrna, dosušivanja i hlađenja zrna kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja. Količina deoksinivalenola signifikantno se smanjuje i u ekstrudatu kukuruza u odnosu na početno stanje (D=4, 1 ; p=0, 000014). Dobiveni rezultati upućuju na opravdanost ekstrudiranja u slučaju veće kontaminacije deoksinivalenolom u ekstremno povoljnim godinama za razvoj i infekciju gljivicama iz roda Fusarium. Pravilno skladištenje i prerada kukuruza omogućuje kontrolu biološke opasnosti određene razinom kontaminiranosti kukuruza mikotoksinom deksinivalenolom i zadovoljenje principa HACCP-a u lancu proizvodnje stočne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija