Pregled bibliografske jedinice broj: 591761
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 1-2; 78-84 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 591761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva
(Functional properties of mushroom dietary fibres)
Autori
Jeličić, Irena ; Lisak, Katarina
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7
(2012), 1-2;
78-84
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
gljive; zdravstvena vrijednost; polisaharidi; antitumorsko djelovanje
(mushrooms; health benefits; dietary fibers; antitumor activity)
Sažetak
Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fiziološke funkcije obzirom na sve veću brigu potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- DOAJ, PROQUEST, ULRICH*S, INDEX COPERNICUS, OPEN J-GATE, NEWJOUR, THE KNOWLEDGE NETWORK, HRČAK