Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591761

Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva


Jeličić, Irena; Lisak, Katarina
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 1-2; 78-84 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 591761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva
(Functional properties of mushroom dietary fibres)

Autori
Jeličić, Irena ; Lisak, Katarina

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7 (2012), 1-2; 78-84

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
gljive; zdravstvena vrijednost; polisaharidi; antitumorsko djelovanje
(mushrooms; health benefits; dietary fibers; antitumor activity)

Sažetak
Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fiziološke funkcije obzirom na sve veću brigu potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.pbn.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Lisak, Katarina
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 1-2; 78-84 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Jeličić, I. & Lisak, K. (2012) Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 78-84.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Lisak, Katarina}, year = {2012}, pages = {78-84}, keywords = {gljive, zdravstvena vrijednost, polisaharidi, antitumorsko djelovanje}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva}, keyword = {gljive, zdravstvena vrijednost, polisaharidi, antitumorsko djelovanje} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Lisak, Katarina}, year = {2012}, pages = {78-84}, keywords = {mushrooms, health benefits, dietary fibers, antitumor activity}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Functional properties of mushroom dietary fibres}, keyword = {mushrooms, health benefits, dietary fibers, antitumor activity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • DOAJ, PROQUEST, ULRICH*S, INDEX COPERNICUS, OPEN J-GATE, NEWJOUR, THE KNOWLEDGE NETWORK, HRČAK





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font