Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 59146

Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima


Flisar, Melita
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 59146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima
(Application of rheological and statistical models on acidophilic fermentation of goat and cow milk with additives)

Autori
Flisar, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.06

Godina
1999

Stranica
78

Mentor
Novaković, Predrag

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; fermentacija; reološki i statistički modeli; dodaci
(goat and cow acidophilus milk; fermentation; rheological and statistical models; additives)

Sažetak
Cilj rada bio je usporediti brzine fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka, kao i utjecaj dodataka različitih koncentracija voćnih sokova jabuke i limuna na brzine fermentacije i grušanja. Dobiveni rezultati mjerenja su analizirani na izabranim i nekim novim reološkim i statističkim modelima. Dodatak koncentrata limuna i jabuke inhibirao je pojedine faze acidofilne fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko počimalo je grušati oko 50 minuta kasnije od kravljeg acidofilnog mlijeka. Koncentrati voćnih sokova ometali su grušanje kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka, ukoliko su bili dodani u koncentraciji većoj od 2%. to je posebno bilo izraženo kod dodatka koncentrata soka limuna. Kao najpogodniji modeli za analizu rezultata mjerenja pokazakli su se, osim klasičnog Ostwald-Reinerovog "zakona potencije", model eksponencijalnog pada viskoznosti u ovisnosti o stupnju brzine smicanja i model linearnog logaritamskog porasta vrijednosti napona smicanja s brzzinom smicanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Flisar, Melita
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Flisar, M. (1999) 'Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Flisar, Melita}, year = {1999}, pages = {78}, keywords = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ki i statisti\v{c}ki modeli, dodaci}, title = {Primjena reolo\v{s}kih i statisti\v{c}kih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima}, keyword = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ki i statisti\v{c}ki modeli, dodaci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Flisar, Melita}, year = {1999}, pages = {78}, keywords = {goat and cow acidophilus milk, fermentation, rheological and statistical models, additives}, title = {Application of rheological and statistical models on acidophilic fermentation of goat and cow milk with additives}, keyword = {goat and cow acidophilus milk, fermentation, rheological and statistical models, additives}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font