Pregled bibliografske jedinice broj: 59146
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 59146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima
(Application of rheological and statistical models on acidophilic fermentation of goat and cow milk with additives)
Autori
Flisar, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.06
Godina
1999
Stranica
78
Mentor
Novaković, Predrag
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; fermentacija; reološki i statistički modeli; dodaci
(goat and cow acidophilus milk; fermentation; rheological and statistical models; additives)
Sažetak
Cilj rada bio je usporediti brzine fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka, kao i utjecaj dodataka različitih koncentracija voćnih sokova jabuke i limuna na brzine fermentacije i grušanja. Dobiveni rezultati mjerenja su analizirani na izabranim i nekim novim reološkim i statističkim modelima. Dodatak koncentrata limuna i jabuke inhibirao je pojedine faze acidofilne fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko počimalo je grušati oko 50 minuta kasnije od kravljeg acidofilnog mlijeka. Koncentrati voćnih sokova ometali su grušanje kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka, ukoliko su bili dodani u koncentraciji većoj od 2%. to je posebno bilo izraženo kod dodatka koncentrata soka limuna. Kao najpogodniji modeli za analizu rezultata mjerenja pokazakli su se, osim klasičnog Ostwald-Reinerovog "zakona potencije", model eksponencijalnog pada viskoznosti u ovisnosti o stupnju brzine smicanja i model linearnog logaritamskog porasta vrijednosti napona smicanja s brzzinom smicanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija