Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591420

Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta


Đurkin, Ivona; Lukić, Boris; Kušec, Goran; Radišić, Žarko; Maltar, Zlata; Sili, Velimir
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 1; 34-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 591420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta
(Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines)

Autori
Đurkin, Ivona ; Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Radišić, Žarko ; Maltar, Zlata ; Sili, Velimir

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14 (2012), 1; 34-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; svojstva kvalitete mesa ; kemijski sastav ; terminalna linija nerasta
(meat quality traits ; chemical composition ; sire line)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P- 337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P- 337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurkin, Ivona; Lukić, Boris; Kušec, Goran; Radišić, Žarko; Maltar, Zlata; Sili, Velimir
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 1; 34-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Đurkin, I., Lukić, B., Kušec, G., Radišić, Ž., Maltar, Z. & Sili, V. (2012) Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (1), 34-37.
@article{article, author = {\DJurkin, Ivona and Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Maltar, Zlata and Sili, Velimir}, year = {2012}, pages = {34-37}, keywords = {svinje, svojstva kvalitete mesa, kemijski sastav, terminalna linija nerasta}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta}, keyword = {svinje, svojstva kvalitete mesa, kemijski sastav, terminalna linija nerasta} }
@article{article, author = {\DJurkin, Ivona and Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Maltar, Zlata and Sili, Velimir}, year = {2012}, pages = {34-37}, keywords = {meat quality traits, chemical composition, sire line}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines}, keyword = {meat quality traits, chemical composition, sire line} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font