Pregled bibliografske jedinice broj: 591420
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 1; 34-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 591420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja
potomaka dvaju linija terminalnog nerasta
(Meat quality traits and chemical composition of
hybrid pigs originating from two different
terminal sire lines)
Autori
Đurkin, Ivona ; Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Radišić, Žarko ; Maltar, Zlata ; Sili, Velimir
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14
(2012), 1;
34-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; svojstva kvalitete mesa ; kemijski sastav ; terminalna linija nerasta
(meat quality traits ; chemical composition ; sire line)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P- 337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P- 337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB abstracts