Pregled bibliografske jedinice broj: 591412
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2010), 34-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 591412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa
teških svinja
(Variations in carcass meat quality traits of heavy
pigs)
Autori
Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona ; Kekez, Davor ; Maltar, Zlata ; Radišić, Žarko
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 1
(2010);
34-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
teške svinje ; svojstva polovica ; svojstva kvalitete mesa
(heavy pigs ; carcass traits ; meat quality traits)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 45 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od dvolinijskih križanaca (Veliki jorkšir x Švedski landras). Svinje su uzgajane u jednakim uvjetima i hranjene obrocima jednakog sastava sve do klanja, nakon kojeg su izmjerena svojstva polovica i kvalitete mesa. Osim toga, uzeti su i uzorci za kemijsku analizu mesa. Prosječne vrijednosti pH45 (6, 23) i pH24 (5, 6) LD mišića ukazuju na zadovoljavajuću kvalitetu mesa. Prosječna vrijednost električne provodljivosti mesa izmjerena 45 minuta post mortem (EC45) iznosila je 4, 38 mS/cm što ne ukazuje na odstupanje od normalne kvalitete mesa, dok je vrijednost električne provodljivosti izmjerena nakon 24 sata (EC24) bila relativno visoka (9, 74 mS/cm). Isto tako, prosječna CIE-L* vrijednost (52, 43) ukazuje na nešto bljeđu boju mesa istraživanih teških svinja. Prosječno otpuštanje mesnog sokaD (8, 29%) pokazalo se previsoko u odnosu na poželjne vrijednosti. Podijelom mesa na normalno (n=37 ; 82, 22%) i BMV (n=8 ; 17, 78%) stanje prema vrijednostima pH45, uočene su statistički značajne razlike u površini LD mišića između skupina. Promatrajući svojstva kvalitete mesa, razlike između dvaju skupina utvrđene su i za pH45, EC45 te kalo kuhanja, dok između promatranih skupina nisu utvrđene statistički značajne razlike u kemijskom sastavu mesa. Obje su skupine imale nepoželjno visoke vrijednosti EC24, CIE-L* i otpuštanja mesnog soka između kojih nisu utvrđene statistički značajne razlike. F-testom je utvrđen pozitivan utjecaj mase tople polovice na duljinu polovica, opseg buta i debljinu leđne slanine. Utvrđeno je da masa tople polovice značajno (p<0, 05) utječe i na vrijednosti pH24, EC24 i CIE-a. Rezultati istraživanja pokazuju kako pozitivnu percepciju o svojstvima kvalitete mesa teških svinja treba uzimati s oprezom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB abstracts