Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 591412

Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja


Lukić, Boris; Kušec, Goran; Đurkin, Ivona; Kekez, Davor; Maltar, Zlata; Radišić, Žarko
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2010), 34-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 591412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja
(Variations in carcass meat quality traits of heavy pigs)

Autori
Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona ; Kekez, Davor ; Maltar, Zlata ; Radišić, Žarko

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 1 (2010); 34-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
teške svinje ; svojstva polovica ; svojstva kvalitete mesa
(heavy pigs ; carcass traits ; meat quality traits)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 45 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od dvolinijskih križanaca (Veliki jorkšir x Švedski landras). Svinje su uzgajane u jednakim uvjetima i hranjene obrocima jednakog sastava sve do klanja, nakon kojeg su izmjerena svojstva polovica i kvalitete mesa. Osim toga, uzeti su i uzorci za kemijsku analizu mesa. Prosječne vrijednosti pH45 (6, 23) i pH24 (5, 6) LD mišića ukazuju na zadovoljavajuću kvalitetu mesa. Prosječna vrijednost električne provodljivosti mesa izmjerena 45 minuta post mortem (EC45) iznosila je 4, 38 mS/cm što ne ukazuje na odstupanje od normalne kvalitete mesa, dok je vrijednost električne provodljivosti izmjerena nakon 24 sata (EC24) bila relativno visoka (9, 74 mS/cm). Isto tako, prosječna CIE-L* vrijednost (52, 43) ukazuje na nešto bljeđu boju mesa istraživanih teških svinja. Prosječno otpuštanje mesnog sokaD (8, 29%) pokazalo se previsoko u odnosu na poželjne vrijednosti. Podijelom mesa na normalno (n=37 ; 82, 22%) i BMV (n=8 ; 17, 78%) stanje prema vrijednostima pH45, uočene su statistički značajne razlike u površini LD mišića između skupina. Promatrajući svojstva kvalitete mesa, razlike između dvaju skupina utvrđene su i za pH45, EC45 te kalo kuhanja, dok između promatranih skupina nisu utvrđene statistički značajne razlike u kemijskom sastavu mesa. Obje su skupine imale nepoželjno visoke vrijednosti EC24, CIE-L* i otpuštanja mesnog soka između kojih nisu utvrđene statistički značajne razlike. F-testom je utvrđen pozitivan utjecaj mase tople polovice na duljinu polovica, opseg buta i debljinu leđne slanine. Utvrđeno je da masa tople polovice značajno (p<0, 05) utječe i na vrijednosti pH24, EC24 i CIE-a. Rezultati istraživanja pokazuju kako pozitivnu percepciju o svojstvima kvalitete mesa teških svinja treba uzimati s oprezom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Boris; Kušec, Goran; Đurkin, Ivona; Kekez, Davor; Maltar, Zlata; Radišić, Žarko
Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2010), 34-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Lukić, B., Kušec, G., Đurkin, I., Kekez, D., Maltar, Z. & Radišić, Ž. (2010) Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1, 34-41.
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and \DJurkin, Ivona and Kekez, Davor and Maltar, Zlata and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2010}, pages = {34-41}, keywords = {te\v{s}ke svinje, svojstva polovica, svojstva kvalitete mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa te\v{s}kih svinja}, keyword = {te\v{s}ke svinje, svojstva polovica, svojstva kvalitete mesa} }
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and Ku\v{s}ec, Goran and \DJurkin, Ivona and Kekez, Davor and Maltar, Zlata and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2010}, pages = {34-41}, keywords = {heavy pigs, carcass traits, meat quality traits}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Variations in carcass meat quality traits of heavy pigs}, keyword = {heavy pigs, carcass traits, meat quality traits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font