Pregled bibliografske jedinice broj: 590983
UTJECAJ RAZLIČITIH LIOPROTEKTORA NA PREŽIVLJAVANJE FUNKCIONALNIH STARTER KULTURA TIJEKOM LIOFILIZACIJE
UTJECAJ RAZLIČITIH LIOPROTEKTORA NA PREŽIVLJAVANJE FUNKCIONALNIH STARTER KULTURA TIJEKOM LIOFILIZACIJE, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH LIOPROTEKTORA NA PREŽIVLJAVANJE FUNKCIONALNIH STARTER KULTURA TIJEKOM LIOFILIZACIJE
(THE EFFECT OF VARIOUS LYOPROTECTORS ON SURVIVAL OFFUNCTIONAL STARTER CULTURESDURINGTHELYOPHILISATON)
Autori
Budimir, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.06
Godina
2012
Stranica
28
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; lactic acid bacteria; probiotics; lyoprotectans)
Sažetak
Liofilizacija ili sušenje proizvoda u zamrznutom obliku je postupak sušenja kojim se tekući dio materijala odvodi sublimacijom. U ovom radu je provedena liofilizacija potencijalnih probiotičkih sojevaEnterococcus faecium ZG1-54, Lactobacillus pentosus ZG2-25, Lactococcus lactis ZG5-9 i Lactococcus lactis ZG5-32 te je ispitan učinak obranog mlijeka i inulina na preživljavanje ovih bakterija tijekom navedenog procesa. Pri tome, fosfatni pufer je korišten kao kontrola, a broj stanica prije i nakon liofilizacije određivan je indirektnom metodom. Dobiveni rezultati ukazuju na to da lioprotektori imaju zaštitni učinak tijekom liofilizacije, s obzirom da njihov dodatak doprinosi povećanom preživljavanju ispitanih sojeva tijekom tog procesa. Dodatkom obranog mlijeka postignuta je manja smrtnost stanica u usporedbi s rezultatima dobivenim primjenom inulina te fofatnog pufera, što ga čini najboljim izborom u odabiru lioprotektora. Probiotički soj Lactococcus lactis ZG5-9 pokazuje najbolje preživljavanje tijekom liofilizacije uz dodatak obranog mlijeka, dok probiotički soj Lactococcus lactis ZG5-32 najuspješnije preživljava proces liofilizacije uz dodatak prebiotika inulina. Prema tome, liofilizacija se uz odabir učinkovitog lioprotektora može uspješno primijeniti za proizvodnju i čuvanje probiotičkih sojeva kroz dulje vrijeme jer omogućuje održavanje točno propisanog broja živih aktivnih probiotičkih bakterija kojeg je potrebno unijeti u organizam kako bi probiotici iskazali pozitivne učinke na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)