Pregled bibliografske jedinice broj: 590961
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
(Characterization of Lactococcus species isolated from traditionally produced cheese)
Autori
Poparić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
tradicionalni svježi sir; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; Lactococcus; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; identification by 16S rRNA gene sequencing; Lactococcus; probiotic starter culture)
Sažetak
Autohtono prisutna mikrobiota u tradicionalno proizvedenim fermentiranim proizvodima odgovorna je za biokonzerviranje i senzorska svojstva proizvoda. Stoga je iz tradicionalno proizvedenih sireva provedena izolacija autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK) s ciljem odabira predstavnika Lactococcus vrsta kao potencijalnih probiotičkih starter kultura. Odabrani autohtoni izolati su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirani kao gram-pšozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, kuglasti, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Provedena je genotipska identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena prema kojo je među odabranim autohtonim BMK bilo prisutno 24 različitih bakterijskih sojeva iz roda Lactococcus. Autohtoni sojevi BGAL1-1, BGLE1-6, ZG5-9 najbolje preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitivana je osjetljivost Lactococcus vrsta na 12 različitih antibiotika, te je utvrđeno da je soj Lactococcus lactis ZG2-11 rezistentan na neomicin, dok su bakterije Lactococcus lactis subsp. lactis BGAL1-4, Lactococcus lactisZG1-51, Lactococcus lactis ZG2-11, te Lactococcus garviae BGRE2-21 rezistentne na streptomicin. Bakterija Lactococcus lactis ZG2-4 pokazala je rezistenciju na penicilin. Ostali ispitivani izolati osjetljivi su na sve korištene antibiotike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)