Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590961

Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira


Poparić, Maja
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira
(Characterization of Lactococcus species isolated from traditionally produced cheese)

Autori
Poparić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2012

Stranica
45

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
tradicionalni svježi sir; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; Lactococcus; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; identification by 16S rRNA gene sequencing; Lactococcus; probiotic starter culture)

Sažetak
Autohtono prisutna mikrobiota u tradicionalno proizvedenim fermentiranim proizvodima odgovorna je za biokonzerviranje i senzorska svojstva proizvoda. Stoga je iz tradicionalno proizvedenih sireva provedena izolacija autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK) s ciljem odabira predstavnika Lactococcus vrsta kao potencijalnih probiotičkih starter kultura. Odabrani autohtoni izolati su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirani kao gram-pšozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, kuglasti, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Provedena je genotipska identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena prema kojo je među odabranim autohtonim BMK bilo prisutno 24 različitih bakterijskih sojeva iz roda Lactococcus. Autohtoni sojevi BGAL1-1, BGLE1-6, ZG5-9 najbolje preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta. Ispitivana je osjetljivost Lactococcus vrsta na 12 različitih antibiotika, te je utvrđeno da je soj Lactococcus lactis ZG2-11 rezistentan na neomicin, dok su bakterije Lactococcus lactis subsp. lactis BGAL1-4, Lactococcus lactisZG1-51, Lactococcus lactis ZG2-11, te Lactococcus garviae BGRE2-21 rezistentne na streptomicin. Bakterija Lactococcus lactis ZG2-4 pokazala je rezistenciju na penicilin. Ostali ispitivani izolati osjetljivi su na sve korištene antibiotike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poparić, Maja
Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Poparić, M. (2012) 'Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popari\'{c}, Maja}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {tradicionalni svje\v{z}i sir, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, Lactococcus, probioti\v{c}ke starter kulture}, title = {Karakterizacija predstavnika Lactococcus vrsta izoliranih iz tradicionalnog svje\v{z}eg sira}, keyword = {tradicionalni svje\v{z}i sir, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, Lactococcus, probioti\v{c}ke starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popari\'{c}, Maja}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {autochthonous fresh cheese, identification by 16S rRNA gene sequencing, Lactococcus, probiotic starter culture}, title = {Characterization of Lactococcus species isolated from traditionally produced cheese}, keyword = {autochthonous fresh cheese, identification by 16S rRNA gene sequencing, Lactococcus, probiotic starter culture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font