Pregled bibliografske jedinice broj: 590857
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta
(Assimslation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of Lactobacilllus species)
Autori
Jasić, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
65
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
simulirani GIT uvjeti; antibitiotička rezistencija; koegzistencija; asimilacija prebiotika; asimilacija kolesterola
(simulated GIT conditions; antibiotic resistance; coexistence; prebiotic assimilation; cholesterol assimilation)
Sažetak
Na temelju glavnog zahtjeva za izbor probiotičkih sojeva, njihovog preživljavanja u uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT), odabrana su 4 soja Lactobacillus vrsta za daljnja istraživanja u okviru probiotičkog koncepta: Lactobacillus sucicola/uvarum/capillatus BGGO7-28, Lactobacillus pentosus/paraplantarum/plantarum BGGO5-3, Lactobacillus cesi BGGO5-7 i Lactobacillus rhamnosus BGGO5-47. Osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti simuliranog želučanog soka 2 i u simulaciji soka tankog crijeva, pokazao je bakterijski soj BGGO5-3. Ispitivana je i isjetljivost odabranih probiotičkoh sojeva na različite skupine antibiotika kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije. Testom koegzistencije je ispitana i dokazana mogućnost rasta odabranih probiotičkih sojeva kao združene kulture. Također, ispitana je asimilacija različitih prebiotičkih supstrata: manitola, laktuloze, raftiloze i inulina. Prema dobivenim rezultatima, odabrani probiotički sojevi najbolje rastu s manitolom i laktulozom kao izvorima ugljika. Mikrobnom adhezijom u otapalima provedenom s etil-acetatom, heksanom i kloroformom, ustanovljena su svojstva površine stanica ispitivanih probiotičkih sojeva. Asimilacija kolesterola s odabranim sojevima je bila podjednaka za sve ispitivane sojeve, a provedena je uz dodatak žučnih soli, jer su one prirodno prisutne u tankom crijevu gdje bi probiotičke bakterije trebale asimilirati kolesterol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)