Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590857

Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta


Jasić, Sonja
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta
(Assimslation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of Lactobacilllus species)

Autori
Jasić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
65

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
simulirani GIT uvjeti; antibitiotička rezistencija; koegzistencija; asimilacija prebiotika; asimilacija kolesterola
(simulated GIT conditions; antibiotic resistance; coexistence; prebiotic assimilation; cholesterol assimilation)

Sažetak
Na temelju glavnog zahtjeva za izbor probiotičkih sojeva, njihovog preživljavanja u uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT), odabrana su 4 soja Lactobacillus vrsta za daljnja istraživanja u okviru probiotičkog koncepta: Lactobacillus sucicola/uvarum/capillatus BGGO7-28, Lactobacillus pentosus/paraplantarum/plantarum BGGO5-3, Lactobacillus cesi BGGO5-7 i Lactobacillus rhamnosus BGGO5-47. Osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti simuliranog želučanog soka 2 i u simulaciji soka tankog crijeva, pokazao je bakterijski soj BGGO5-3. Ispitivana je i isjetljivost odabranih probiotičkoh sojeva na različite skupine antibiotika kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije. Testom koegzistencije je ispitana i dokazana mogućnost rasta odabranih probiotičkih sojeva kao združene kulture. Također, ispitana je asimilacija različitih prebiotičkih supstrata: manitola, laktuloze, raftiloze i inulina. Prema dobivenim rezultatima, odabrani probiotički sojevi najbolje rastu s manitolom i laktulozom kao izvorima ugljika. Mikrobnom adhezijom u otapalima provedenom s etil-acetatom, heksanom i kloroformom, ustanovljena su svojstva površine stanica ispitivanih probiotičkih sojeva. Asimilacija kolesterola s odabranim sojevima je bila podjednaka za sve ispitivane sojeve, a provedena je uz dodatak žučnih soli, jer su one prirodno prisutne u tankom crijevu gdje bi probiotičke bakterije trebale asimilirati kolesterol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jasić, Sonja
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jasić, S. (2012) 'Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima Lactobacillus vrsta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jasi\'{c}, Sonja}, year = {2012}, pages = {65}, keywords = {simulirani GIT uvjeti, antibitioti\v{c}ka rezistencija, koegzistencija, asimilacija prebiotika, asimilacija kolesterola}, title = {Asimilacija kolesterola i prebioti\v{c}kih supstrata s odabranim probioti\v{c}kim sojevima Lactobacillus vrsta}, keyword = {simulirani GIT uvjeti, antibitioti\v{c}ka rezistencija, koegzistencija, asimilacija prebiotika, asimilacija kolesterola}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jasi\'{c}, Sonja}, year = {2012}, pages = {65}, keywords = {simulated GIT conditions, antibiotic resistance, coexistence, prebiotic assimilation, cholesterol assimilation}, title = {Assimslation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of Lactobacilllus species}, keyword = {simulated GIT conditions, antibiotic resistance, coexistence, prebiotic assimilation, cholesterol assimilation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font