Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590853

Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja obogaćenih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom čuvanja


Petrović, Marinko
Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja obogaćenih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom čuvanja, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja obogaćenih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom čuvanja
(Optimization of omega-3 fatty acids enriched eggs production and their impact on egg caracteristics during storage)

Autori
Petrović, Marinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.02

Godina
2012

Stranica
125

Mentor
Medić, Helga ; Mazija, Hrvoje

Ključne riječi
optimizacija; proizvodnja jaja; sastav masnih kiselina; omjer ω-6/ω-3
(optimization; egg production; fatty acids composition; ω-6/ω-3 ratio)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je optimiranje proizvodnje omega-3 jaja dodatkom lanenog ulja u krmnu smjesu za hranidbu nesilica. Ukupno 150 Lohmann Brown nesilica, u dobi od 18 tjedana, bilo je nasumice raspoređeno u 5 grupa i smješteno u kaveze. Hranjene su 13 tjedana s kontrolnom i 4 pokusne krmne smjese s dodatkom različite količine lanenog ulja. Dodatak lanenog ulja u krmu nije utjecao na pokazatelje nesivosti jaja (nesivost, masu i indeks oblika jaja, masu žumanjka, maseni udjel žumanjka i udjel masti u žumanjku) a značajno je utjecao na sastav masnih kiselina. Omjer ω-6/ω-3 masnih kiselina pokusnih skupina smanjivao se prvih pet tjedana i nakon toga je ostao stalan. Također, postignuto je smanjenje udjela kolesterola u žumanjcima u prvim tjednima pokusa, a pokusne skupine se međusobno nisu razlikovale. Utjecaj povećanog udjela ω-3 masnih kiselina na kakvoću jaja tijekom čuvanja u hladnjaku praćen je na uzorcima jaja izuzetim tijekom zadnja dva tjedana pokusa. Smanjenje mase jaja, povećanje mase žumanjka i udjela žumanjka, smanjenje indeksa žumanjka i Haugh-ovih jedinica kao i boja jaja nisu se razlikovale između skupina. Također, u dva panel testa je utvrđeno da nema značajnih razlika u senzorskim karakteristikama između skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Helga Medić (mentor)

Avatar Url Marinko Petrović (autor)

Avatar Url Hrvoje Mazija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Marinko
Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja obogaćenih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom čuvanja, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petrović, M. (2012) 'Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja obogaćenih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom čuvanja', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Marinko}, year = {2012}, pages = {125}, keywords = {optimizacija, proizvodnja jaja, sastav masnih kiselina, omjer ω-6/ω-3}, title = {Optimizacija proizvodnje konzumnih jaja oboga\'{c}enih s omega-3 masnim kiselinama te njihov utjecaj na karakteristike jaja tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {optimizacija, proizvodnja jaja, sastav masnih kiselina, omjer ω-6/ω-3}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Marinko}, year = {2012}, pages = {125}, keywords = {optimization, egg production, fatty acids composition, ω-6/ω-3 ratio}, title = {Optimization of omega-3 fatty acids enriched eggs production and their impact on egg caracteristics during storage}, keyword = {optimization, egg production, fatty acids composition, ω-6/ω-3 ratio}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font