Pregled bibliografske jedinice broj: 590840
Utjecaj različitih lioprotektora na funkcionalna svojstva liofiliziranih probiotičkih bakterija
Utjecaj različitih lioprotektora na funkcionalna svojstva liofiliziranih probiotičkih bakterija, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih lioprotektora na funkcionalna svojstva liofiliziranih probiotičkih bakterija
(The influence of the different protectors on the functional characteristics of freeze-dried probiotic lactic acid bacteria)
Autori
Čiković, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
inulin; liofilizacija; obrano mlijeko; sorbitol; probiotici
(inulin; freeze-drying; lactic acid bacteria; lyoprotectans; sorbitol; probiotics)
Sažetak
Glavni zahtjev pri izboru probiotičkih sojeva je njihovo preživljavanje u gastrointestinalnom traktu, a za postizanje probiotičkog učinka potrebno je u organizam unijeti visok broj živih probiotičkih bakterija u koncentriranom, praškastom pripravku koji se može dobitit liofilizacijom. Stoga je, u ovom radu ispitano preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus helvesticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije uz dodatak različitih lioprotektora: saharoze, laktoze, inulina, sorbitola i obranog mlijeka. Najbolje preživljavanje probiotičkog soja L. helveticus M92 i L. plantarum L4 postignuto je u prisutnosti obranog mlijeka i inulina, a soja E. faecium L3 u prisutnosti laktoze, sorbitola i obranog mlijeka. Autohtoni izolati BMK, odabrani na temelju in vitro testa simuliranih gastrointestinalnih uvjeta, preživljavaju proces liofilizacije u većem broju kad su prisutni lioprotektori obrano mlijeko i inulin. Izolat BGLE1-6 preživljava bolje u prisutnosti inulina, dok izolati BGAL1-1 i ZG3-17 bolje preživljavaju proces liofilizacije u obranom mlijeku u prahu. Mikroinkapsulacija u alginatu, k-karagenenu i kazeinu djelovanjem transglutaminaze, uspješno su primjenjene za sva tri probiotička soja:L. helveticus M92, L.plantarum L4 i E. faecium L3. Najveća učinkovitost mikroinkapsulacije u sva tri nosača postignuta je za probiotički soj L. helveticus M92. Liofilizacija odabranih sojeva BMK s različitim lioprotektorima, te provođenje mikroinkapsulacije s tri odabrana nosača doprinose povećanju broja živih bakterijskih stanica u probiotičkim pripravcima kao i tijekom izlaganja nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta što doprinosi iskazivanju probiotičkog učinka kad se primjene kao bioterapeutici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)