Pregled bibliografske jedinice broj: 59042
Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.)
Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.) // Agriculturae Conspectus Scientificus, 65 (2000), 2; 107-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 59042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.)
(Production Charachteristics of Some Introduced Grape Cultivars (Vitis vinifera L.))
Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ; Mirošević, Nikola ; Kozina, Bernard ; Marić, Jasmina
Izvornik
Agriculturae Conspectus Scientificus (1331-7768) 65
(2000), 2;
107-114
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
gospodarske i tehnološke značajke; introdukcija; Sjeverna Dalmacija; Vitis vinifera L.
(introduction; Northern Dalmatia; production-tehnological characteristics; Vitis vinifera L.)
Sažetak
S ciljem proširenja palete crnih vinskih sorata na području podregije Sjeverna Dalmacija podignut je 1982. godine pokusni nasad na objektu Baštica, PK Zadar. Introduciran je veći broj crnih vinskih kultivara od kojih je sedam iz područja centralne i južne Italije (Montepulciano, Sangiovese, Malvasia nera di Lecce, Ciliegiolo, Aglianico, Cabernet sauvignon, Moscato rosa), ekološki sličnih području Ravnih Kotara. Tijekom petogodišnjih istraživanja utvrđene su agrobiološke i gospodarsko-tehnološke odlike svakog kultivara (fenofaze, elementi rodnosti, mehanički sastav grozda i bobice, kakvoća mošta i vina) u ovim ambijentalno-ekološkim uvjetima. Na temelju rezultata istraživanja prvog stupnja introdukcije kao najinteresantniji mogu se izdvojiti kultivari Cabernet sauvignon, Cillegiolo, Sangiovese i Moscato rosa, te se preporučaju za podizanje većih pokusnih površina. Osim toga, zbog nekih povoljnih svojstava za daljnja istraživanja mogli bi biti interesantni i ostali kultivari, ali uz prilagodbu pojedinih tehnoloških postupaka, kako bi genetički potencijal sorte došao do punog izražaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178531
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Bernard Kozina
(autor)
Jasmina Marić
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Nikola Mirošević
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts
- CAB