Pregled bibliografske jedinice broj: 590105
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 590105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane
(Monitoring the quality of diet of obese persons using the Mediterranean diet score)
Autori
Nutrizio, Marinela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2012
Stranica
35
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
pretilost ; mediteranska prehrana ; mediteranski indeks kakvoće prehrane
(obesity ; the Mediterranean diet ; Mediterranean Diet Score)
Sažetak
Pretilost je epidemijska bolest koju se pokušava suzbiti na mnoge načine. Jedan od njih je uvođenje mediteranskog načina prehrane koji se pokazao učinkovitim u liječenju pretilosti i smanjenju rizika od mnogih bolesti i smatra se pravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje i redukciju tjelesne mase 3 pretila pacijenta liječena u dnevnoj bolnici KB „Dubrava“, te procijeniti kakvoću mediteranske prehrane modificiranim mediteranskim indeksom kakvoće prehrane. Mediteranska prehrana procijenjena je na način da je hrana podijeljena u 11 skupina namirnica i svaka skupina bodovana sa 0-5 bodova te je najveći ukupni zbroj bodova iznosio 55. Što je veći broj bodova, bolje je pridržavanje mediteranskih principa prehrane. Mediteranski način prehrane doveo je do redukcije tjelesne mase pacijenata u prosijeku za 7 % te do smanjenja rezultata antropometrijskih i biokemijskih mjerenja. Modificirani mediteranski indeks se pokazao kao učinkovita metoda ocjenjivanja kakvoće mediteranske prehrane i u korelaciji je s redukcijom pretilosti i poboljšanjem zdravstvenih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb