Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 590105

Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane


Nutrizio, Marinela
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 590105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane
(Monitoring the quality of diet of obese persons using the Mediterranean diet score)

Autori
Nutrizio, Marinela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.07

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
pretilost ; mediteranska prehrana ; mediteranski indeks kakvoće prehrane
(obesity ; the Mediterranean diet ; Mediterranean Diet Score)

Sažetak
Pretilost je epidemijska bolest koju se pokušava suzbiti na mnoge načine. Jedan od njih je uvođenje mediteranskog načina prehrane koji se pokazao učinkovitim u liječenju pretilosti i smanjenju rizika od mnogih bolesti i smatra se pravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje i redukciju tjelesne mase 3 pretila pacijenta liječena u dnevnoj bolnici KB „Dubrava“, te procijeniti kakvoću mediteranske prehrane modificiranim mediteranskim indeksom kakvoće prehrane. Mediteranska prehrana procijenjena je na način da je hrana podijeljena u 11 skupina namirnica i svaka skupina bodovana sa 0-5 bodova te je najveći ukupni zbroj bodova iznosio 55. Što je veći broj bodova, bolje je pridržavanje mediteranskih principa prehrane. Mediteranski način prehrane doveo je do redukcije tjelesne mase pacijenata u prosijeku za 7 % te do smanjenja rezultata antropometrijskih i biokemijskih mjerenja. Modificirani mediteranski indeks se pokazao kao učinkovita metoda ocjenjivanja kakvoće mediteranske prehrane i u korelaciji je s redukcijom pretilosti i poboljšanjem zdravstvenih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Nutrizio, Marinela
Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nutrizio, M. (2012) 'Praćenje kakvoće prehrane pretilih osoba pomoću mediteranskog indeksa kakvoće prehrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nutrizio, Marinela}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {pretilost, mediteranska prehrana, mediteranski indeks kakvo\'{c}e prehrane}, title = {Pra\'{c}enje kakvo\'{c}e prehrane pretilih osoba pomo\'{c}u mediteranskog indeksa kakvo\'{c}e prehrane}, keyword = {pretilost, mediteranska prehrana, mediteranski indeks kakvo\'{c}e prehrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nutrizio, Marinela}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {obesity, the Mediterranean diet, Mediterranean Diet Score}, title = {Monitoring the quality of diet of obese persons using the Mediterranean diet score}, keyword = {obesity, the Mediterranean diet, Mediterranean Diet Score}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font