Pregled bibliografske jedinice broj: 59005
Utvrđivanje parametara postupka dobivanja namaza na osnovi maslaca i meda
Utvrđivanje parametara postupka dobivanja namaza na osnovi maslaca i meda, 1997., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 59005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje parametara postupka dobivanja namaza na osnovi maslaca i meda
(Production parameters for spread from butter and honey mixture)
Autori
Ercegovac, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.05
Godina
1997
Stranica
79
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
maslac; med; namaz; parametri proizvodnje
(butter; honey; spread; production parameters)
Sažetak
U radu su, praćenjem većeg broja parametara samog procesa priprave mješavine i pokazatelja organoleptičke, kemijske i fizikalne kakvoće namaza definirani stabilnost, optimalne temperature čuvanja i konzumiranja proizvoda, te trajnost proizvoda Na osnovi rezultata mjerenja utvrđeno je da se prema opisanom postupku može uspješno proizvesti namaz na bazi mješavine maslaca i meda.Senzorsko ocjenjivanje pokazalo je da je najpovoljniji udio dodanog maslaca u med 30%. Na osnovi fizikalno kemijskih analiza, taj udio je povoljniji na razini 40%. Ispitivanje trajnosti svih priređenih uzoraka na -20 ^C dalo je izvrsne rezultate tijekom dugotrajnijeg čuvanja u pogledu senzorske kakvoće i bez promjene fizikalno kemijskih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija