Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589585

Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama


Baljak, Vanja
Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 589585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama
(Determination of the raw goat milk microbiota survival in diferent temperatures)

Autori
Baljak, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
13.07

Godina
2012

Stranica
25

Mentor
Vasiljev Marchesi, Vanja

Ključne riječi
sirovo kozje mlijeko; mikroflora; temperatura
(raw goat milk; microbiota; temperature)

Sažetak
Kozje mlijeko je biološka tekućina ženki koju čovjek koristi kao sastavni dio svoje prehrane. Nad mlijekom se provodi bakteriološka analiza po propisanim regulativama. Prema Vodiču indentificiraju se odabrani bakterijski patogeni, indikatori fekalnog zagađenja te ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija. U ovom radu se pored osnovne analize, istraživala i trajnost tog istog sirovog kozjeg mlijeka i razlika aktivnosti bakterija na tri temperature. Također, istraživalo se razmnožavanje bakterije Acinetobacter baumanni u sojinom mlijeku kroz određeno vrijeme. Analiza mikrobiološke kvalitete sirovog kozjeg mlijeka se provodila po preporučenim kriterijima vodiča, direktnim nasađivanjem na selektvne i diferencijalne podloge. Trajnost mlijeka se ispitivala na način da se mjerio broj bakterija nakon 48h sati inkubacije na 4C, 22C i 37C. Suspenzija A. Baumannii koncetracije 10(2) CFU/mL nasađena je u sterilno sojino mlijeko te se određivao broj bakterija periodično kroz 13 dana. Uzorak sirovog kozjeg mlijeka je nezadovoljavajuće mikrobiološke kvalitete jer je nađen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i bakteje iz porodice Enterobacteriaceae, dok ostali bakterijski patogeni nisu izolirani. Mlijeku je najviše produljena trajnost na 4C jer je broj ukupnih bakterija najmanje oscilirao. Rast bakterija roda Acinetobacter u sterilnom sojinom mlijeku kretao se oponašajući krivulju bakterijskog rasta. Rezultati mikrobiološke analize kvalitete mlijeka pokazuju da je mlijeko uzeto na advekatan način te da mlijeko osim primarne mikrobiote ne sadrži patogene bakterije. No, nađene su bakterije koje su indikator fekalnog zagađenja i povećan je broj ukupnih bakterija. Iz navedenog se može zaljučiti daje koza držana u dobrim uvjetima i nije bolesna, već samo higijena mužnje bi trebala biti kvalitetnija. Iznenađujući su rezultati uzorka držanom na 37C jer nije porasla niti jedna kolonija, dok je na sobnoj temperaturi zabolježen značajan rast broja bakterija, a u mlijeku držanom u hladnjaku broj je stagnirao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621273-0951 - Imunološki aspekti teških Klebsiella infekcija (Rukavina, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Vanja Vasiljev (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baljak, Vanja
Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Baljak, V. (2012) 'Određivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri različitim temperaturama', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljak, Vanja}, year = {2012}, pages = {25}, keywords = {sirovo kozje mlijeko, mikroflora, temperatura}, title = {Odre\djivanje mikroflore sirovog kozjeg mlijeka pri razli\v{c}itim temperaturama}, keyword = {sirovo kozje mlijeko, mikroflora, temperatura}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljak, Vanja}, year = {2012}, pages = {25}, keywords = {raw goat milk, microbiota, temperature}, title = {Determination of the raw goat milk microbiota survival in diferent temperatures}, keyword = {raw goat milk, microbiota, temperature}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font