Pregled bibliografske jedinice broj: 589535
Alergijske reakcije na hranu
Alergijske reakcije na hranu // Liječnički vjesnik, 134 (2012), 168-173 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 589535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergijske reakcije na hranu
(Allegic reactions to food)
Autori
Turkalj, Mirjana ; Mrkić, Iva.
Izvornik
Liječnički vjesnik (0024-3477) 134
(2012);
168-173
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
alergija na hranu; gastrointestinalni trakt; imunoglobulin E
(food hypersensitivity; gastrointestinal tract; immunoglobulin E)
Sažetak
Alergija na hranu je česta bolest koja zahvaća 11-26 milijuna ljudi na području Europe. Incidencija je veća u djece (5-8%), nego u odraslih (1-3%). Mehanizam nastanka alergije na hranu danas još uvijek nije poznat. Mnoga su otvorena pitanja, npr. «Zašto neke osobe razviju alergiju na hranu? Zašto se na neku hranu češće javlja alergija? Zašto neka djeca razviju toleranciju?» Prepoznavanje alergije na hranu je često temeljeno na simptomima i ponekad može biti teško. Navedeno proizlazi iz činjenice da se alergija na hranu može manifestirati širokim spektrom simptoma koji mogu varirati, od kroničnih gastrointestinalnih do teških, po život opasnih, anafilaktičkih reakcija. U dijagnostici alergije na hranu od male su pomoći in vitro testovi, osobito u ne- IgE posredovanim alergijskim bolestima. Trenutačno ne postoji sigurna i učinkovita terapija u liječenju bolesnika s alergijom na hranu, a liječenje se temelji na eliminacijskoj dijeti koja značajno narušava kvalitetu života navedenih bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
277-2770968-0963 - Rani pokazatelji razvoja alergijskih bolesti u djece (Turkalj, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Dječja bolnica Srebrnjak
Profili:
Mirjana Turkalj
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE