Pregled bibliografske jedinice broj: 58941
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 58941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus
(Alcoholic fermentation of deproteinized Whey by Yeast Kluyveromyces marxianus)
Autori
Kordić, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2000
Stranica
51
Mentor
Grba, Slobodan
Ključne riječi
Kluyveromyces marxianus; sirutka; laktoza; etanol
(Kluyveromyces marxianus; whey; lactose; ethanol)
Sažetak
Istražen je utjecaj koncentracije laktoze u podlozi i uvjeta kultivacije na proces biosinteze etanola s kvascem Kluyveromyces marxianus. Fermentacije su provedena u semiaerobnim u statičkim uvjetima pri 37 o C. Kvasac K.marxianus uspješno fermentira laktozu iz sirutke u koncentracijama od 5, 10 i 15 %. S povećanjem koncentracije laktoze u podlozi smanjuje se specifična brzina fermentacije i stupanj konverzije laktoze u etanol u statičkim uvjetima. U semiaerobnim uvjetima specifična brzina fermentacije opada sa povećanjem koncentracije laktoze u podlozi, dok stupanj konverzije laktoze u etanol najveću vrijednost postiže u podlozi sa 10% laktoze i iznosi 0, 48 g/g. Najbolji prinos alkohola u statičkim uvjetima iznosi 2, 2 % i dobiven je u podlozi sa 5% laktoze, dok je u semiaerobnim uvjetima ta vrijednost iznosila 4, 8% u podlozi sa 10% laktoze. Prirast biomase kao nusprodukta alkoholne fermentacije sirutke bio je bolji u semiaerobnim nego u statičkim uvjetima i iznosio je 7, 6 g/L s.tv. kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058502
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Slobodan Grba
(mentor)