Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58941

Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus


Kordić, Diana
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 58941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus
(Alcoholic fermentation of deproteinized Whey by Yeast Kluyveromyces marxianus)

Autori
Kordić, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.06

Godina
2000

Stranica
51

Mentor
Grba, Slobodan

Ključne riječi
Kluyveromyces marxianus; sirutka; laktoza; etanol
(Kluyveromyces marxianus; whey; lactose; ethanol)

Sažetak
Istražen je utjecaj koncentracije laktoze u podlozi i uvjeta kultivacije na proces biosinteze etanola s kvascem Kluyveromyces marxianus. Fermentacije su provedena u semiaerobnim u statičkim uvjetima pri 37 o C. Kvasac K.marxianus uspješno fermentira laktozu iz sirutke u koncentracijama od 5, 10 i 15 %. S povećanjem koncentracije laktoze u podlozi smanjuje se specifična brzina fermentacije i stupanj konverzije laktoze u etanol u statičkim uvjetima. U semiaerobnim uvjetima specifična brzina fermentacije opada sa povećanjem koncentracije laktoze u podlozi, dok stupanj konverzije laktoze u etanol najveću vrijednost postiže u podlozi sa 10% laktoze i iznosi 0, 48 g/g. Najbolji prinos alkohola u statičkim uvjetima iznosi 2, 2 % i dobiven je u podlozi sa 5% laktoze, dok je u semiaerobnim uvjetima ta vrijednost iznosila 4, 8% u podlozi sa 10% laktoze. Prirast biomase kao nusprodukta alkoholne fermentacije sirutke bio je bolji u semiaerobnim nego u statičkim uvjetima i iznosio je 7, 6 g/L s.tv. kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Slobodan Grba (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kordić, Diana
Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kordić, D. (2000) 'Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kordi\'{c}, Diana}, year = {2000}, pages = {51}, keywords = {Kluyveromyces marxianus, sirutka, laktoza, etanol}, title = {Alkoholna fermentacija deproteinizirane sirutke s kvascem Kluyveromyces maxianus}, keyword = {Kluyveromyces marxianus, sirutka, laktoza, etanol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kordi\'{c}, Diana}, year = {2000}, pages = {51}, keywords = {Kluyveromyces marxianus, whey, lactose, ethanol}, title = {Alcoholic fermentation of deproteinized Whey by Yeast Kluyveromyces marxianus}, keyword = {Kluyveromyces marxianus, whey, lactose, ethanol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font