Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589230

Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta


Brbora, Sanja
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta // Jezik i identiteti / Granić, Jagoda (ur.).
Zagreb : Split: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL), 2007. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 589230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta
("Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati?" ( ie. Stew) - Culinary Lexis as a Mirror of Identity)

Autori
Brbora, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Jezik i identiteti / Granić, Jagoda - Zagreb : Split : Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL), 2007, 91-102

ISBN
978-953-7494-00-1

Skup
Jezik i identiteti/Language and Identities

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 25.05.2006. - 27.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kulinarski leksik; kultura; identitet; gradski idiomi
(culinary lexis; culture; identity; urban idioms)

Sažetak
Kulinarski je leksik zrcalo određene kulture i identiteta. Obično najdulje odolijeva izvanjskim jezičnim utjecajima, čuvajući regionalna obilježja. Istodobno, taj se dio leksika najbrže usvaja u kontaktu s drugima: preseljenjem ili prihvaćanjem prehrambenih artikala. Analizirajući dubrovački, splitski i zagrebački kulinarski leksik (podrijetlo, aktivnost/pasivnost leksika i pripadnost društvenim grupama), pokazat ćemo što se s njime danas zbiva i koje identitete odražava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Jezik i identiteti/Language and Identities (20 ; 2006).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Sanja Brbora (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brbora, Sanja
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta // Jezik i identiteti / Granić, Jagoda (ur.).
Zagreb : Split: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL), 2007. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Brbora, S. (2007) Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta. U: Granić, J. (ur.)Jezik i identiteti.
@article{article, author = {Brbora, Sanja}, editor = {Grani\'{c}, J.}, year = {2007}, pages = {91-102}, keywords = {kulinarski leksik, kultura, identitet, gradski idiomi}, isbn = {978-953-7494-00-1}, title = {\v{S}tufati, \v{s}ufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta}, keyword = {kulinarski leksik, kultura, identitet, gradski idiomi}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brbora, Sanja}, editor = {Grani\'{c}, J.}, year = {2007}, pages = {91-102}, keywords = {culinary lexis, culture, identity, urban idioms}, isbn = {978-953-7494-00-1}, title = {"\v{S}tufati, \v{s}ufigati, dinstati ili pirjati?" ( ie. Stew) - Culinary Lexis as a Mirror of Identity}, keyword = {culinary lexis, culture, identity, urban idioms}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font