Pregled bibliografske jedinice broj: 589230
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta // Jezik i identiteti / Granić, Jagoda (ur.).
Zagreb : Split: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL), 2007. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 589230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati? - kulinarski leksik kao ogledalo identiteta
("Štufati, šufigati, dinstati ili pirjati?" ( ie. Stew) - Culinary Lexis as a Mirror of Identity)
Autori
Brbora, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Jezik i identiteti
/ Granić, Jagoda - Zagreb : Split : Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL), 2007, 91-102
ISBN
978-953-7494-00-1
Skup
Jezik i identiteti/Language and Identities
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 25.05.2006. - 27.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kulinarski leksik; kultura; identitet; gradski idiomi
(culinary lexis; culture; identity; urban idioms)
Sažetak
Kulinarski je leksik zrcalo određene kulture i identiteta. Obično najdulje odolijeva izvanjskim jezičnim utjecajima, čuvajući regionalna obilježja. Istodobno, taj se dio leksika najbrže usvaja u kontaktu s drugima: preseljenjem ili prihvaćanjem prehrambenih artikala. Analizirajući dubrovački, splitski i zagrebački kulinarski leksik (podrijetlo, aktivnost/pasivnost leksika i pripadnost društvenim grupama), pokazat ćemo što se s njime danas zbiva i koje identitete odražava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija
Napomena
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Jezik i identiteti/Language and Identities (20 ; 2006).