Pregled bibliografske jedinice broj: 588923
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost
(The impact of maturation and againg of distillate at distillateˊs antioxidant activity)
Autori
Bartulović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Mrvčić, Jasna
Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana
Ključne riječi
destilat; fenolni spojevi; konjak; whisky; vrijeme odležavanja
(distillate; phenolic compounds; cognac; whisky; againg time)
Sažetak
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je postotak etanola najmanje 15 % vol., a mogu sadržavati i polifenolne spojeve, koji zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti pomažu u intervenciji i prevenciji nekih bolesti. Fenolni spojevi mogu preći u piće tijekom maceracije sirovina u etanolu ili tijekom sazrijevanja i odležavanja destilata u drvenim bačvama. Uloga drva bačve od presudne je važnosti za proces starenja destilata, jer se tijekom ovog procesa povećava količina i broj aroma spojeva, kao i količina topivih fenolnih spojeva što poboljšava okus i antioksidativnu aktivnost destilata. Iako se za procese starenja destilata većinom koriste hrastove bačve, drvo pitomog kestena ima veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na drvo hrasta, kao posljedicu veće koncentracije ukupnih fenola i fenolnih kiselina te većeg sadržaja tanina u drvu. Koncentracija ukupnih fenola u destilatima povećava se s povećanjem stupnja zagrijavanja dužica bačve te s vremenom odležavanja destilata.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb