Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588923

Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost


Bartulović, Katarina
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost
(The impact of maturation and againg of distillate at distillateˊs antioxidant activity)

Autori
Bartulović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.07

Godina
2012

Stranica
31

Mentor
Mrvčić, Jasna

Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana

Ključne riječi
destilat; fenolni spojevi; konjak; whisky; vrijeme odležavanja
(distillate; phenolic compounds; cognac; whisky; againg time)

Sažetak
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je postotak etanola najmanje 15 % vol., a mogu sadržavati i polifenolne spojeve, koji zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti pomažu u intervenciji i prevenciji nekih bolesti. Fenolni spojevi mogu preći u piće tijekom maceracije sirovina u etanolu ili tijekom sazrijevanja i odležavanja destilata u drvenim bačvama. Uloga drva bačve od presudne je važnosti za proces starenja destilata, jer se tijekom ovog procesa povećava količina i broj aroma spojeva, kao i količina topivih fenolnih spojeva što poboljšava okus i antioksidativnu aktivnost destilata. Iako se za procese starenja destilata većinom koriste hrastove bačve, drvo pitomog kestena ima veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na drvo hrasta, kao posljedicu veće koncentracije ukupnih fenola i fenolnih kiselina te većeg sadržaja tanina u drvu. Koncentracija ukupnih fenola u destilatima povećava se s povećanjem stupnja zagrijavanja dužica bačve te s vremenom odležavanja destilata.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Snježana Kazazić (mentor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bartulović, Katarina
Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bartulović, K. (2012) 'Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bartulovi\'{c}, Katarina}, year = {2012}, pages = {31}, keywords = {destilat, fenolni spojevi, konjak, whisky, vrijeme odle\v{z}avanja}, title = {Utjecaj sazrijevanja i odle\v{z}avanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost}, keyword = {destilat, fenolni spojevi, konjak, whisky, vrijeme odle\v{z}avanja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bartulovi\'{c}, Katarina}, year = {2012}, pages = {31}, keywords = {distillate, phenolic compounds, cognac, whisky, againg time}, title = {The impact of maturation and againg of distillate at distillateˊs antioxidant activity}, keyword = {distillate, phenolic compounds, cognac, whisky, againg time}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font